Plechtigheid en festiviteiten ter ere van 11 november te Hemelveerdegem.

Naar jaarlijkse traditie organiseerde het Feestcomité Hemelveerdegem de herdenking van de verjaardag van de bevrijding 1940-1945 en de terugkeer van de vrede in 1918.

In samenwerking met de gemeente Lierde organiseerde het Feestcomité Hemelveerdegem een herdenkingsdienst en bloemenhulde voor de slachtoffers van beide wereldoorlogen. De herdenkingmis ging door in de Sint Jan Baptistkerk te Hemelveerdegem. Na de eredienst volgde dan de plechtigheid aan de gedenkplaat van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog aan de kerkmuur waar de voorzitster van het Feestcomité Nina De Smet een bloemstuk legde. Gevolgd door een plechtigheid aan het monument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog onder de majestueuze eik op het Sint Jansplein. Na een korte toespraak en naamafroeping van de gesneuvelden voor het Vaderland door René Henau, vertegenwoordiger van de oud-strijders, werd ook aldaar, door schepen Erna Antoine een bloemenkrans neergelegd. Na het spelen van de Lastpost en onze Nationale hymne volgde er een minuut van ingetogen stilte.

Na de misviering en de bloemenhulde werden de aanwezigen door het Feestcomité, in café Sint Jan bij Rita, getrakteerd op koffie, versnaperingen en borrel.

De gemeente bood op zijn beurt om 11u00 in het gemeentehuis ook nog een receptie aan voor de vaderlandslievende verenigingen en sympathisanten van de verschillende Lierdse deelgemeenten. Spijtig echter te moeten vaststellen dat er steeds minder en minder mensen aan deze plechtigheden deelnemen.

Na dit meer “officiële” gedeelte kwamen diegene die hiervoor inschreven bijeen in de Sint Janszaal te Hemelveerdegem om deel te nemen aan het, door het Feestcomité, ingerichte winters banket. Na een aperitief met overheerlijke hapjes kon met zich tegoed doen aan een overheerlijk varkentje aan ’t spit met “patatten in de pel” en groentjes, overgoten met een mosterdsausje. Als kers op de taart kon men dan nog genieten van een dessertbuffet met taart, mini gebakjes, chocomouse, tiramisu en een bolletje ijscrème.

Als afsluiten van de dag volgde dan nog de traditionele Manillen wedstrijd, waarvoor 13 tafels kaartlustigen kwamen opdagen. Naast het kaartgenot kregen de aanwezigen ook nog boterhammen met kop, kaas of gehakt aangeboden.

Voor de tweede maal op rij bewees de grotendeels vernieuwde en vooral verjongde bestuursploeg van het Feestcomité Hemelveerdegem dat ze van aanpakken weten en eender welke activiteit tot een succesvol einde kunnen brengen.