Op Zottegemse kerstmarkt ook plaats voor Koning Voetbal

Toen de kerstmarkt in het Zottegemse stadscentrum vroeger onder de vorm van twee of drie kerstmarktzondagen georganiseerd werd en ook nog in de Heldenlaan plaatsvond, klonk er de kritiek – zowel vanwege bezoekers als in de gemeenteraad vanuit de toenmalige oppositie die het nu in het stadsbeleid wel mee voor het zeggen heeft – dat de kerstmarkteigenlijk één straatlange toog met een potpourri van allerlei soorten muziek was. Na 34 edities kwam er in 2019 een einde aan die traditionele kerstmarktzondagen. Er werd een nieuw concept bedacht en sindsdien gaat de kerstmarkt door op het overdekte marktplein maar nog steeds is te horen dat dit eindejaarsgebeuren weinig weg heeft van een echte kerstmarkt en veeleer een grote openluchtcafé in winterse sfeer is. Wie deze mening toegedaan is, krijgt koren op zijn of haar molen want verwacht mag worden dat ditmaal de echte kerstmarktsfeer enkele keren zeker helemaal veraf zal zijn en plaats zal maken voor Koning Voetbal naar aanleiding van het komende voetbalwereldkampioenschap voor landenteams in Qatar.

Het wordt immers de permanente standhouders op de kerstmarkt toegestaan om (grote) schermen te voorzien voor de uitzending van de matchen van de Rode Duivels en hun chalet te openen op woensdag 23 november van 18 tot 23 uur (om 20 uur België – Canada), op zondag 27 november van 13 tot 21 uur (om 14 uur België – Marokko) en op donderdag 1 december van 15 tot 21 uur (om 16 uur Kroatië – België). Ook als de Belgische nationale ploeg na deze groepsfasematchen doorstoot naar de achtste finales en bij eventuele nog verdere matchen van de Rode Duivels in het WK-tornooi, wordt dit toegestaan. Wanneer deze wedstrijden plaatsvinden op een dag waarop de kerstmarkt eigenlijk gesloten is, mogen permanente standhouders hun chalet dan uitbaten van 15 tot 21 uur (in geval van aftrap om 16 uur) of van 18 tot 23 uur (in geval van aftrap om 20 uur).

Voor de eigenlijke kerstmarkt – van vrijdag 2 tot en met vrijdag 30 december – zijn volgende openingsdagen en -uren voorzien: telkens op donderdag van 16 tot 23 uur, op vrijdag van 16 tot 01u30, op zaterdag van 14 tot 01u30 en op zondag van 14 uur tot middernacht (dus gesloten op maandag, dinsdag en woensdag alsook op zaterdag 24 en zondag 25 december).