Weekendactie politie: 26 rijbewijzen ingetrokken en een wagen in beslag genomen

Geraardsbergen/Lierde. De lokale Politie Geraardsbergen/Lierde besteedde tijdens haar weekendactie van zaterdag 19 en zondag 20 november bijzonder aandacht voor het gebruik van de gsm achter het stuur. Er werden in totaal 26 rijbewijzen ingetrokken. Een chauffeur zag zijn wagen in beslag worden genomen omdat hij positief op drugs testte.

Het gebruik van de gsm achter het stuur is de laatste jaren fel toegenomen. De aandacht van de chauffeur wordt afgeleid, wat ten koste van de verkeersveiligheid gaat. Tijdens de week van donderdag 17 november tot vrijdag 25 november besteedt de lokale Politie Geraardsbergen/Lierde extra aandacht aan het gebruik van het mobieltje achter het stuur. ‘Daarmee ondersteunt de lokale politie de VSV-campagne ‘afleiding achter het stuur’ en de prikactie georganiseerd door het parket Oost-Vlaanderen’, weet de lokale politie.

26 rijbewijzen ingetrokken
Uit onderzoek blijkt dat acht procent van de dodelijke ongevallen verband houden met het gebruik van de gsm achter het stuur. ‘Dat komt ongeveer overeen met een vijftigtal doden en 4500 gewonden per jaar.’ De wetgeving laat aan duidelijkheid niets te wensen over: artikel 8.4. van de Wegcode verbiedt bestuurders om elektronische apparaten met scherm te manipuleren voor zover het voertuig niet stilstaat aan de kant of geparkeerd is.

‘Niettegenstaande de actie werd aangekondigd, waren de resultaten ronduit triest’, laat de lokale politie weten. Tijdens het weekend van zaterdag 19 en zondag 20 november, werden maar liefst 19 bestuurders betrapt op het gebruik van hun mobieltje tijdens het rijden. ‘Ze kregen hiervoor een proces-verbaal. Eén van hen reed ook rond zonder geldig keuringsbewijs. Hij kreeg bijkomend een proces-verbaal van waarschuwing. Van 18 chauffeurs werd het rijbewijs ingetrokken voor 8 dagen. 1 bestuurder was bijkomend ook onder invloed van verdovende middelen. Zijn rijbewijs werd ingetrokken voor 15 dagen’, laat de politie weten.

‘Zondag kregen 7 bestuurders een proces-verbaal voor afleiding achter het stuur, 6 ervan zagen hun rijbewijs ingetrokken voor 8 dagen’, vult de politie aan. Eén van hen testte ook positief op drugs in het verkeer. Niet enkel zijn rijbewijs werd ingetrokken voor 15 dagen, maar ook zijn voertuig werd ingehouden.

Voor meer info: https://www.politie.be/5428/nieuws

Julien Borremans