“Hey ‘Dikken’! Hier valt niets te pikken!”

Politie Geraardsbergen/Lierde sensibiliseert shoppers en verwittigt gauwdieven:

Een gauwdiefstal is ‘gauw’ gebeurd en kan veel schade en overlast veroorzaken.

Zakkenrollers slaan meestal hun slag op plaatsen met veel drukte zoals winkelcentra, markten, evenementen, braderieën,… Het BIN-Z, de stad en de Lokale Politie Geraarsbergen/Lierde lanceren daarom in december de campagne “Hey ‘Dikken’, hier valt niets te pikken!” en roepen klanten op om extra waakzaam te zijn en niet te koop te lopen met waardevolle spullen.

Het BIN-Z of Buurtinformatienetwerk voor Geraardsbergse zelfstandigen bestaat ca. 9 jaar en telt meer dan 130 handelszaken. De voorbije jaren werden er, in samenwerking met de stad en de Lokale Politie, regelmatig campagnes gelanceerd tijdens de koopjesperiode. De focus van deze succesvolle campagnes lag steeds op de winkeliers waarbij hen werd gevraagd om extra aandachtig te zijn voor potentiële winkeldieven, hun zaak extra te beveiligen en verdachte situaties te melden.

Focus op de klant

De komende eindejaarsperiode gooit het BIN-Z het roer om en wordt niet de winkelier maar wel de klant aangesproken. Hoofdinspecteur Christophe Temmerman, BIN-Z coördinator bij politie Geraardsbergen/Lierde, licht toe: “We verleggen onze focus naar de klant. We willen shoppers laten inzien dat je gauwdiefstal écht wel kan voorkomen door het toepassen van een aantal tips die we bundelden in een overzichtelijke flyer. Het leven wordt steeds duurder dus iedere niet-gestolen euro, is een euro die bijvoorbeeld kan uitgegeven worden bij onze lokale handelaars. ‘Win-Win’ dus voor beide partijen”.

Gemengde patrouilles op pad

De volledige maand december zullen politie-inspecteurs en vrijwilligers diefstalpreventie samen op pad gaan in het Geraardsbergse winkelcentrum en op andere drukke plaatsen. Tijdens deze voetpatrouilles zullen klanten actief worden aangesproken. Men zal nagaan of handtassen/rugzakken niet open staan of onbewaakt worden achtergelaten, of er portefeuilles of gsm’s in achterzakken worden gedragen,… Doel? De winkelbeleving aangenamer én veiliger maken.

“De drukte van de koopjesperiode is een ideale gelegenheid voor gauwdieven. Ze slaan hun slag zodra ze daar de kans toe zien en hun grootste succesfactor is afleiding. Door zichtbaar in het straatbeeld aanwezig te zijn en ons politietoezicht te verhogen, creëren we een afschrikeffect voor potentiële gauwdieven. Daarenboven maken we winkelende burgers attent op hun onoplettendheid waardoor hun waakzaamheid bij het shoppen zal verhogen” luidt het.

Hey ‘Dikken’! Hier valt niets te pikken!

Met de ludieke slogan “Hey ‘Dikken’! Hier valt niets te pikken” op een eigen ontworpen affiche en flyer, wil men de aandacht trekken. De affiches zullen verdeeld worden over alle handelszaken in het centrum. De flyers – die op de achterzijde heel wat preventietips bevatten – zullen overhandigd worden aan shoppers die door hun nonchalant gedrag een makkelijke prooi zijn voor gauwdieven.