Oosterzele dooft straatverlichting tussen 23 en 5 u van zondagavond tot en met donderdagnacht

Energiebesparing gaat in vanaf 5 december

De energieprijzen zijn ook voor lokale besturen een grote uitdaging. Daarom onderneemt Oosterzele, na overleg met alle partijen, acties om te besparen op de energiefactuur. Naast het verlagen van de verwarming in haar eigen gebouwen, dooft de gemeente ook de straatverlichting van 23 tot 5 uur van zondagavond tot en met donderdagnacht. 

De gemeente Oosterzele heeft de verwarming in alle openbare gebouwen (gemeentehuis, bibliotheek, gemeenschapscentrum De Kluize, scholen, OCMW …) verlaagd naar 19 °C. Het kan in de gemeentelijke gebouwen nu iets kouder aanvoelen. Bij koude temperaturen kleden bezoekers zich het best warm aan.

Vooral buitenverlichting kost erg veel en dus zal de gemeente ook daar op besparen. Sinds 2015 schakelt Oosterzele de straatverlichting stapsgewijs om naar ledlampen. In 2022 werden 247 armaturen vervangen door ledverlichting. Die verbruikt minder energie en heeft een dimfunctie, wat een bijkomende besparing oplevert. De gemeente dimt alle ledlampen tot 50 %.

Verder besliste het lokaal bestuur om de openbare verlichting in Oosterzele te doven tussen 23 en 5 uur van zondagavond tot en met donderdagnacht. Op vrijdag- en zaterdagavond blijft alle openbare verlichting aan. Die aanpassing gaat in vanaf 5 december. Schepen Christ Meuleman: ‘Vrijdag- en zaterdagavond zijn avonden waarop veel mensen graag een stapje in de wereld zetten. Omdat de veiligheid van onze inwoners voorop staat, zowel in het verkeer als in hun sociale omgeving, blijft de straatverlichting tijdens het weekend wel branden.’ De maatregel om lichten te doven geldt voor gemeentelijke wegen. Het licht op de gewestwegen blijft branden. Hierdoor kan ook het licht in aanliggende straten blijven branden, omdat dezelfde hoogspanningscabine het licht aanstuurt.

Als bijkomende actie dooft de gemeente alle monumentenverlichting. Daaronder valt de buitenverlichting van de verschillende kerken en molens in Oosterzele.

Kerstverlichting

In kerstverlichting snoeit het lokaal bestuur niet. Oosterzele wil warmte en gezelligheid bieden aan zijn inwoners tijdens de donkerste periode van het jaar. In het kader van duurzaamheid gebruikt de gemeente wel dezelfde led-kerstverlichting als vorig jaar. Schepen Christ Meuleman: ‘We roepen de bewoners ook op om de kerstbomen in de straat te versieren met pakjes, slingers of reflecterend cadeaupapier.’ (mvdv, foto’s ddl)