Ronde van Vlaanderen laat Zottegem links liggen: “Simpelweg opzijgeschoven”

In Zottegem wordt vol ongeloof gereageerd op het nieuws dat de Egmontstad dit jaar geschrapt wordt uit het parcours van de Ronde van Vlaanderen.

“Organisator Flanders Classics laat onze Egmontstad voor het eerst in jaren volledig links liggen: géén Paddestraat, geen doortocht in het centrum, en zonder uitleg ook niet langer Dorp van de Ronde”, zegt schepen van Citymarketing en Sport Brecht Cassiman (N-VA). “Wij stellen vast dat Flanders Classics voor 2023, 2025 en 2027 overeenkomsten sluit met gemeentes als Aalter en Beernem, terwijl wij als trouwe partner en jarenlang Dorp van de Ronde, simpelweg opzij geschoven worden. Hoewel het stadsbestuur ook dit jaar en de komende jaren de nodige budgetten voorzien heeft om Vlaanderens mooiste in stijl te ontvangen als Dorp van de Ronde, betreuren we dat Flanders Classics eerder de West-Vlaamse kaart wil spelen in de oneven jaren: dan wordt de start in Brugge gegeven, en is Zottegem als poort van de Vlaamse Ardennen blijkbaar een te grote omweg richting finish in Oudenaarde. Het is niet voor niets dat de renners vinden dat de Ronde van Vlaanderen pas echt begint in Zottegem, wanneer het peloton over de eerste kasseien van de dag davert in de Paddestraat. Niettemin hopen we in overleg te kunnen gaan met Flanders Classics zodat we in 2024 opnieuw de wielerkaravaan van de Ronde mogen begroeten op Zottegems grondgebied. Want een ding is zeker: de Ronde zal niet hetzelfde zijn zonder het dokkeren van de fietskaders over de Velzeekse kasseien.”