Nieuwe kaartersclub boven de doopvont gehouden in Balegem

De Rhodelandkaarters willen geïnteresseerden in het kaartspel verenigen

Goed nieuws voor de kaartliefhebbers. Oosterzele is een nieuwe club rijker. Op 20 februari 2023 werd in café Sekuurne de gloednieuwe kaartersclub ‘De Rhodelandkaarters’ boven de doopvont gehouden. De club wil geïnteresseerden in het kaartspel met elkaar verenigen en vrije kaartavonden en een competitie ‘kleurenwiezen’ organiseren. Het idee voor een kaartersclub ontstond eigenlijk tussen pot en pint. Filip en Dirk, vonden al vlug zielsverwanten in Arthur, Brecht, Jelle, Jonas, Joris, Louis, Nicolaas, Pieter, Rein, Robrecht, Rudy, Sam, Simon, Stefan, Thijs, Tom, Victor en Wim.
Het ging er op maandagavond 6 maart vrolijk aan toe in café De Steenput. De kaarters hebben er zin in, de kaarten worden geschut, de competitie ‘kleurenwiezen’ gaat veelbelovend van start. Tussen het kaartplezier is het smullen van de overheerlijke ovenbroodjes van bakker Plateau die rijkelijk belegd werden met (h)eerlijke vleeswaren van Stokerij Van Damme. Mooi van de ‘20 pioniers’ dat men denkt aan lokale handel. Noteer alvast: elke eerste maandag van de maand competitie kleurenwiezen. Op maandag 3 april vanaf 20 u wordt de tweede speeldag afgewerkt in café De Steenput. Het initiatief van ‘De Rhodelandkaarters’ slaat aan. De kersverse club nam een droomstart en krijgt veel vragen van kaarters die willen leren kleurenwiezen, bieden, manillen,…Voor hen wordt binnenkort een open kaarting georganiseerd op donderdag 20 april vanaf 19 u in café Sekuurne (voorheen De Watermolen). De deuren zwaaien wagenwijd open voor alle leeftijden. Wees van harte welkom op 20 april. Uw avond kan niet meer stuk. Je kan een kaartje leggen met wie je graag wil, je kan alleen komen of met zijn vieren. En leuk meegenomen, er zijn geen regels, gratis deelname, je schrijft in ter plaatse en klaar is kees. Wat mag je verwachten? Oneindig veel kaartplezier en bakken gezelligheid. Een kaartje leggen in een bruine kroeg, oldskool café kaarting, mooi toch!. De koeken proeven, de klaveren voeren, de pijken troeven, de harten zoenen. Een beetje geschiedenis, het kaartspel zou ontstaan zijn in China, de oudste sporen van het kaartspel in Europa dateren uit de periode 1370 – 1400.
Het oprichten van een kaartersclub is een mooi initiatief en een ideale gelegenheid om de kaartliefhebbers bij elkaar te brengen. De eerste stappen zijn gezet, het begin van een groter geheel. Het moedigt in elk geval het samenhorigheidsgevoel aan en creëert in elk geval een nieuwe vorm van solidariteit tussen mensen die elkaar dankzij het kaartspel beter leren kennen. Sociaal contact bevordert warme vriendschap. Velen appreciëren het initiatief van de gloednieuwe kaartersclub. Het volksspel ‘kaarten’ wordt dankzij ‘De Rhodelandkaarters’ levend gehouden. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle).