In beeld – Herzeelse leerlingen terug uit Gambia: “Hoe zij met weinig middelen de kinderen educatie geven en opvoeden is ongelofelijk”

De vijf leerlingen Verzorging van het Atheneum Herzele die twee weken geleden naar Gambia trokken om er stage te lopen in een kleuterschool, zijn terug thuis. 

De PICCA-kleuterschool werd opgericht door Bellinda Van Der Eecken uit Woutbrechtegem. De stage werd aangeboden door Joetz vzw die met het project ‘Studenten zonder Grenzen’ jongeren de kans wil geven zich te ontwikkelen tot kritische, solidaire, verantwoordelijke en actieve wereldburgers. De vijf Herzeelse leerlingen werden tijdens hun avontuur begeleid door twee leerkrachten en de projectcoördinator van Joetz. Om ze zo goed mogelijk voor te bereiden, volgden de leerlingen een voorbereidingstraject met onder andere infomomenten en workshops. 

“Het werd een intensieve voorbereiding met lesvoorbereidingen in het Engels voor grote groepen kleuters. Daarnaast organiseerden we in en naast de school benefietacties om het lesmateriaal aan te kopen en als ondersteuning van de plaatselijke bevolking, een lokaal ziekenhuis en de school Picca. Onze leerlingen schreven ook organisaties aan met de vraag om onze inleefstage te ondersteunen. Zo kregen ze van Lions Herzele meer dan 100 rugzakjes gevuld met tandenborstels, tandpasta, schrijf- en knutselgerief… om te schenken aan de kleuters. Ook GROS Herzele, fietsen Flanders en scholengroep 20 steunden het project met les- en spelmateriaal. Waarvoor onze oprechte dank”, aldus een van de begeleidende leerkrachten Heidi Knop tijdens de uitzending van Helemaal Herzele op Radio Star naar aanleiding van de terugkeer

“De armoede, het geluk dat de kinderen tonen met het weinige dat ze hebben en enkele schrijnende taferelen lieten een grote indruk na op de groep”, vertelt Nienke Temmerman, één van de leerlingen

“De liefde en vriendschap die we kregen van de kinderen en van de bevolking blijft voor altijd in ons hart. De warmte en gastvrijheid van de bevolking is onbeschrijfelijk. Overal werden we met veel enthousiasme onthaald. De kleuters en kinderen wachtten ons op om samen naar de school te trekken en terug te keren. We hadden handen tekort om iedereen evenveel aandacht te geven. De blije gezichtjes met alles wat ze kregen, met de activiteitjes die we met hen deden, vergeten we nooit”, vult leerlinge Kiana Vanderswaelmen aan. We leerden veel van de leerkrachten ter plekke. “Hoe zij met weinig middelen de kinderen educatie geven en opvoeden is ongelofelijk. Ze leren veel al zingend en dansend en altijd met de glimlach.“

“De armoede in de wijken, kinderen die speelden tussen afval, zonder schoentjes, kinderen die van jongs af zware arbeid verrichten, de slechte omstandigheden lieten een grote indruk na. Het besef dat er weinig toekomstperspectief is voor Gambiaanse kinderen is een belangrijke les om alles hier meer te relativeren en wekt het besef hoe goed we het hier hebben”, besluit Heidi Knop die nog de intentie meegeeft om de school in Gambia te blijven steunen vanuit het Atheneum Herzele. 

Fotoreportage