Ninove roept inwoners op om te ‘tegelwippen’

Het eerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen ging van start gestart. Steden en gemeenten breken zoveel mogelijk tegels uit om die te vervangen door fris groen. Ninove wil ook zijn ‘tegel’ bijdragen en zet een aantal acties op. Zo maken inwoners kans onder andere op een gratis geveltuinaanleg.

Vlaams Kampioenschap Tegelwippen

Meer bloemen, bomen en geveltuinen maken onze woonomgeving meer klimaatbestendig, aantrekkelijker voor dieren en nuttige insecten, koeler op warme dagen en ook veel mooier! Met het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen gaat Vlaanderen de uitdaging aan om het grijze Vlaanderen om te toveren tot een groen paradijs. Een actie waar de stad graag aan meewerkt. Elke door de stad zelf of door de inwoners gewipte tegel die wordt vervangen door groen, telt mee bij de tegelteller van onze stad. Naast een mooie bijdrage aan het klimaat, zijn er ook leuke prijzen te winnen. De actie loopt tot en met 31 oktober.

Win je geveltuintje

Om haar inwoners te stimuleren om te ontharden aan de voorgevel van hun huis, maakt wie zich voor 1 juni kandidaat stelt voor een premie geveltuinen, kans op een gratis geveltuinaanleg (incl. tegelwippen) door de technische dienst van de stad. Een geveltuintje aanvragen kan via www.ninove.be/premie-aanplanting-op-stadseigendom. De stad selecteert op basis van uitvoerbaarheid, biodiversiteit en grootte van de ontharding 10 geveltuinprojecten.

Wouter Vande Winkel, schepen bevoegd voor leefmilieu en klimaat, hoopt op een aanstekelijk effect: “Je zou verbaasd zijn wat zo’n kleine tegeltuin met het straatbeeld kan doen. Hopelijk inspireren de 10 winnaars hun buren om ook tegels te wippen.”

De komende maanden staan er nog extra acties op de planning. Zo zal je tijdens de bloemen, tuin- en biomarkt op 21 mei beloond worden als je tegels of andere verharding inlevert, en plant de stad ook een participatietraject voor onthardingen in de deelgemeenten. Deze acties worden op dit moment verder uitgewerkt.

Publiekswipper van de maand

Burgers die tegels hebben gewipt en vervangen door groen, maken kans op een sponsorpakket, dat o.a. bestaat uit bloemenzaad en ander tuinmateriaal als ze een leuke foto van de uitgebroken tegels opladen op vk-tegelwippen.be. Deze ‘publiekswippers van de maand’ met de leukste en meest inspirerende onthardingsacties worden elke maand door een jury geselecteerd.