Vlaams Belang kant zich tegen de komst van de kazerne op de Godsbergkouter

Geraardsbergen/Schendelbeke. Vlaams Belang Geraardsbergen spreekt zich duidelijk uit tegen de kazerne op de Godsbergkouter in Geraardsbergen en steunt het actiecomité ‘Red de Godsbergkouter’. ‘Het comité had CD&V, die zegt op te komen voor de landbouwers, om een standpunt gevraagd. Maar CD&V gaat in Geraardsbergen zonder verpinken akkoord met het opofferen van vele hectares goede landbouwgrond’, aldus Johan Sirjacobs, bestuurslid van Vlaams Belang Geraardsbergen.

Johan Sirjacobs

‘Wij staan achter onze boeren en vinden dat er geen Vlaamse landbouwgrond gebruikt moet worden voor Waalse werkgelegenheid, voor deze kazerne op de Godsbergkouter’, aldus Johan Sirjacobs.

Het Vlaams Belang was vanaf het begin kritisch over het kazernedossier. Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin heeft al op 14 april 2022 aan toenmalig Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) gevraagd: ‘Zal de minister (van Landbouw) met de minister van Defensie (federaal minister Ludivine Dedonder van de PS) in gesprek gaan om haar te overtuigen geen kazerne te plaatsen op vruchtbare landbouwgrond?’ ‘Maar dat heeft mevrouw Crevits natuurlijk niet gedaan, want de CD&V hecht te veel belang aan hun postjes in de federale regering’, vult Johan Sirjacobs aan.

Toppunt van hypocrisie
Uit de informatie van de vzw Red de Godsbergkouter blijkt volgens het Vlaams Belang dat de rust, de natuur, het welzijn en de gezondheid van de inwoners van Geraardsbergen bedreigd worden door de komst van het grootschalige ‘Kwartier van de Toekomst’. ‘Terwijl het stadsbestuur tegelijkertijd, als toppunt van hypocrisie, de citymarketingcampagne ‘Geraardsbergen is Top’ lanceert waarin de rust en de natuur van Geraardsbergen worden geprezen’, vult Johan Sirjacobs aan.

Vlaams Belang gemeenteraadsfractieleider Hans De Gent heeft lokaal oppositie gevoerd door kritische vragen te stellen over ‘de achterbakse werkwijze van het stadsbestuur’, waarbij de gemeenteraad pas op de hoogte werd gebracht na het indienen van het dossier. Hij vroeg ook om een volksraadpleging over dit thema en stelde zich onlangs vragen over de KMO-gronden die snel aan SOLVA werden overgedragen.

‘Voor alle duidelijkheid, wij zijn zeker niet tegen kazernes of tegen investeringen in defensie, of tegen investeringen in werkgelegenheid. Maar er zijn voor deze kazerne veel betere locaties dan de Godsbergkouter. Die keuze is alleen gemaakt door de PS-minister Dedonder omdat de kazerne dan tegen de taalgrens ligt en er bijkomende jobs voor Walen gecreëerd worden, ten koste van onze Vlaamse landbouwgrond en ten koste van het welzijn van onze inwoners’, besluit raadslid Hans De Gent.

Julien Borremans