Oosterzele vraagt aandacht voor korte keten producenten

Doe mee en win waardevol pakket

Tijdens de week van de korte keten van 13 tot 21 mei organiseert Lokaal bestuur Oosterzele een wedstrijd waarbij een pakket met korte keten producten te winnen valt. Zo wil Oosterzele aandacht vragen voor het principe van korte keten en mensen stimuleren om meer via de korte keten aan te kopen. Korte keten heeft betrekking op de lokale economie, op landbouw en op duurzaamheid.

Gijzelaarke

Land- en tuinbouwers die volgens het korte keten principe werken, verkopen (een deel van) hun producten rechtstreeks aan consumenten, winkels, horecazaken, rusthuizen of grootkeukens. Er zijn minder of geen tussenschakels. Dat systeem heeft voordelen voor de landbouwer.  “Landbouwers zijn voor hun prijs niet afhankelijk van grote spelers. Ze kunnen hun prijs zelf kiezen. In Oosterzele zijn er een tiental producenten die via dit principe werken”,  zegt schepen van landbouw Els De Turck. “Korte keten staat ook voor eerlijke handel bij ons in de buurt. Oosterzele heeft groentelers, maar ook bierbrouwers, een jeneverstokerij en een wijndomein. We zijn echte Bourgondiërs”, voegt De Turck toe.

Wedstrijd

Een lijst van Oosterzeelse korte keten producenten is te vinden op de website oosterzele.bibliotheek.be/lekker-oosterzeels. Producenten uit Oosterzele die starten of gestart zijn met korte keten die niet op de lijst staan, mogen mailen naar toerisme@oosterzele.be.  Deelnemen aan de korte keten wedstrijd kan van 13 tot en met 21 mei. Tijdens de openingsuren van de bibliotheek staat er een zak Rodelandmeel. Wie het gewicht van de zak meel kan raden, wint een pakket vol lekker Oosterzeelse producten. (mvdv, foto’s ddl)