Na archeologische vondsten is Lemberge ouder dan gedacht

Merelbeke Archeologiedagen Lemberge – 27 & 28 mei

Archeologie spreekt tot de verbeelding van klein en groot. Opgravingen maken ons nieuwsgierig want ze onthullen iets over ons verleden, over hoe onze voorouders leefden. Deze editie van de Archeologiedagen zoomt in op hoe onze voorouders begraven werden. Wist je dat in Lemberge een grafheuvel werd opgegraven? Kom meer te weten op zaterdag 27 en zondag 28 mei. Het

© Floris Beke

brede publiek zal de objecten, het onderzoek en de inzichten kunnen komen ontdekken tijdens de daaropvolgende Archeologiedagen

Bij de opgravingen in 2017 recht tegenover de Lembergse Sint-Aldegondiskerk werden een groot aantal brandgraven blootgelegd. Er werden sporen aangetroffen van grafheuvels. Hoe imposant zo’n grafheuvel wel was en wat er op de site aan vondsten werd gedaan, kom je te weten bij een bezoek aan Lemberge kerk tijdens de archeologiedagen. Want Lemberge is een pak ouder dan wat tot hiertoe altijd gedacht werd.

 

 

Kijkkast, samengesteld door studenten archeologie van de UGent, met enkele belangrijke vondsten. Onder meer in een nieuw soort kijkkast van de Provincie en in de vorm van een augmented realityversie van het kwetsbaarste erfgoed dat in 3D werd gescand.

Lezing

Archeologen Floris Beke en Sophie Barbaix van RAAP geven toelichting bij de resultaten van de opgraving. Samen duiken we in de opgraving en wat we nu hebben bijgeleerd over de geschiedenis van Lemberge.

Zaterdag van 10u tot 10u45 en Zondag van 15u30  tot 16u15

Mini-tentoonstelling

Doorlopend op zaterdag en zondag, van 10u tot 17 uur.

Deze activiteit voor de archeologiedagen kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen IOED Viersprong, dienst erfgoed van de provincie Oost-Vlaanderen, dienst cultuur (erfgoedcoördinator) Merelbeke en het Bewonersplatform Lemberge.

Locatie: Sint-Aldegondiskerk, Burgemeester Maenhoutstraat, 9820 Lemberge (Merelbeke)