‘Uitbesteden parkeerbeleid aan privaat bedrijf moet dubbel zoveel geld uit zakken van mensen slaan’

Vooruit ergert zich blauw

Geraardsbergen. De gemeenteraad keurde het overhevelen van het Geraardsbergse parkeerbeleid naar een privaat bedrijf goed. ‘We probeerden de collega’s te overtuigen om tegen te stemmen,’ zegt Vooruit-raadslid Bram De Geeter, ‘Maar de CD&V- en Open VLD-raadsleden stemden toch voor’. En dat zullen de Geraardsbergenaars geweten hebben! ‘Een dergelijk bedrijf wil gewoon zoveel mogelijk ‘boetes’ uitschrijven’, zegt De Geeter, ‘De opbrengst zal vooral naar dat bedrijf zelf gaan!’.

De Open VLD-CD&V-coalitie is van mening dat de Geraardsbergenaar niet voldoende geld ‘ophoest’ om te parkeren. ‘Men schat dat men 100.000 euro aan inkomsten misloopt omdat er niet voldoende parkeerwachten beschikbaar zijn, vooral in het weekend’, zegt De Geeter. ‘Die misgelopen fondsen is het bestuur klaarblijkelijk een doorn in het oog!’.

In plaats van tevreden te zijn met 200.000 euro aan parkeeropbrengsten per jaar of bijvoorbeeld meer stadswachten aan te werven – voor 100.000 euro kan je verschillende mensen in dienst nemen – besteedt het bestuur de retributies uit aan een privaat bedrijf, aldus Vooruit. ‘Dat bedrijf vraagt daar veel geld voor: een vaste concessievergoeding van minimum 250.000 euro per jaar, aangevuld met een variabele concessievergoeding.’

‘Tijdens de gemeenteraad van dinsdag jl. kon niemand van het bestuur antwoorden op de vraag hoeveel dit nu feitelijk gaat kosten’, aldus De Geeter. ‘De toelichtende nota stond vol met tegenstrijdigheden.’ Vooruit ergert zich trouwens steeds meer aan de schabouwelijke kwaliteit van de dossiers die op de gemeenteraad worden gebracht.

‘Voor zover wij het begrijpen zit het als volgt: men schat via dit privébedrijf elk jaar ongeveer 400.000 euro aan parkeerretributies op te halen, waarvan men meer dan 250.000 aan het bedrijf moet betalen. Op dit moment haalt men – met de stadswachten – 200.000 euro per jaar op en binnenkort heeft de stad dus jaarlijks minder dan 150.000 euro opbrengst.’ Vooruit komt tot de vaststelling dat het bestuur dubbel zoveel geld uit de zakken van de mensen gaat halen – 400.000 in plaats van 200.000 euro op jaarbasis – om het merendeel daarvan weg te geven aan een bedrijf.

‘Wij begrijpen al een tijdje niet meer op basis waarvan dit bestuur beslissingen neemt’, sluit De Geeter af. ‘Het lijkt wel alsof men er een sardonisch genoegen in vindt om de eigen bevolking tegen zich op te zetten.  In elk geval: de Geraardsbergenaar zal opnieuw betalen!’

Julien Borremans