Bewonder het vakmanschap van Antoine Van Loocke in bib Scheldewindeke

Wereldwijd gekend als designer en messenmaker

Oosterzele heeft meer creatief talent dan men denkt. De Oosterzelenaars krijgen een unieke kans om het werk van messenmaker Antoine Van Loocke te komen bekijken in bib Scheldewindeke. Hij krijgt een permanente plek in de bib. We stellen je even Antoine Van Loocke voor: messenmaker, ambachtsman, designer en autodidact. Een tip. Bezoek zeker eens de expo ‘Van graan tot brood’, daar zie je een deel van zijn uitgebreide collectie, met dank aan de gemeente en Erfgoed Viersprong. Een mooie erkenning voor het vakmanschap van Antoine Van Loocke. Vakmanschap is meesterschap.

Ellen Janssens (Erfgoed Viersprong)

 

Antoine Van Loocke  begon zijn carrière 25 jaar geleden en staat vandaag wereldwijd gekend als designer en autodidactische messenmaker. Voor zijn ontwerpen gebruikt hij steeds het principe ‘designing out waste’. Hij vertrekt dus vanuit recuperatiemateriaal voor het maken van het lemmet en handvat van het mes. Dat is mogelijk door zijn brede kennis van de techniek en grondstoffen. Zijn visie en vakmanschap leidden doorheen de tijd al tot mooie samenwerkingen met restaurants zoals het Hof van Cleve en Humus x Hortense, maar ook met het Designmuseum in Gent. Hierdoor kreeg hij ook een internationale erkenning als ‘Homo Faber’ (Michelangelo Foundation for Creativity and Craftsmanship).

De liefde voor messen

De liefde voor de messen ontstond in Antoine’s kindertijd. Dat is de rode draad in mijn werk. “Mijn moeder was erg gehecht  aan haar patatten mes. Elke dag schilde ze de patatten boven een emmer. Een emmer patatten en voor de geschilde patatten een emmer water. Op een dag ledigde mijn vader die emmer schillen in de vuilbak. En het aardappel mes was verdwenen. Mijn moeder was doodongelukkig en mijn vader deed er alles aan om het voorwerp terug te vinden. De vuilbak werd omgedraaid en iedereen zocht naar moeders patatten mes. Dat heeft als kind zo’n indruk op mij gemaakt. Dat iemand zo gehecht kan zijn aan een voorwerp. Sindsdien zijn messen mijn passie.”

Tentoonstelling ‘Van graan tot brood’

De expo ‘Van graan tot brood’ in de gemeentelijke bibliotheek vertelt het verhaal van het mes als gebruiksvoorwerp. Van het broodmes ter ere van 900 jaar Balegem tot een selectie van ‘patattenschellers’, botermesjes, sikkels en kruidenbijltjes. Samen met Erfgoed Viersprong doorloopt Antoine sinds 2022 een traject voor het duurzaam verankeren van zijn werk en vakmanschap.

Een deel van zijn werk werd geschonken aan het MOT (Museum van de Oudere Technieken, Grimbergen) en staat nu tentoongesteld in de bibliotheek.

Begin dit jaar startte Van Loocke met leerlingen Valerie Slabbinck en Ralph Van Hoomissen een meester-leerling samenwerking op met de focus op het doorgeven van zijn ambachtelijke kennis. De prototypes van beide eindwerken komen ook in de expo. Schepen van Erfgoed Orville Cottenie vertelt tijdens de opening van de expo: ‘We bieden Antoine een permanente plek in onze bibliotheek, zodat iedereen zijn uitzonderlijke werk kan bewonderen. Het is een nieuwe stap in het erkennen en waarderen van lokaal vakmanschap. Een piste die we in de toekomst verder willen uitwerken. Antoine Van Loocke is de ideale inspiratiebron hiervoor.’ (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle)