Stadswandeling van art deco tot fabrieksteegjes

Ronse zal je verrassen met zijn rijk textielverleden, architecturale pareltjes

De vrijwilligers van de erfgoed 4sprong konden deelnemen aan eer art-deco wandeling in Ronse, als bedanking voor de vele uren vrijwilligers werk dat deze personen verzetten en de ondersteuning van de Erfgoed 4sprong.  Erfgoed Viersprong werkt rond cultureel erfgoed in Destelbergen, Lochristi, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem.

Bertrand Vrijens voorzitter erfgoed 4sprong

Ronse zal je verrassen met zijn rijk textielverleden, architecturale pareltjes van eind 19de en begin 20ste eeuw. Ronse is een stad en faciliteitengemeente. Sint Hermes is haar patroonheilige. Ronse is gelegen in het Zuid-Vlaamse Heuvelland of de zogenaamde Vlaamse Ardennen. Tussen de twee oorlogen genoot Ronse van een gouden periode in de textielindustrie. Aan de stadsrand bouwden welvarende kaderleden en textielbaronnen schitterende huizen in de meest trendy stijl van die tijd.
De benaming art-deco is van toepassing op architectuur en meubilair die elementen samenbrengen uit verschillende kunst strekkingen van de jaren 1920. Ook in Ronse ging de bouwtrend niet onopgemerkt voorbij. Tijdens het Interbellum kende de stad een grote economische welvaart dankzij de bloeiende textielindustrie. Kaderleden en textielbaronnen lieten vrij snel aan de rand van de stad woningen optrekken in de modieuze stijl van dat moment. Zeer gebruikelijk bij art deco zijn trapkokers met glas-in-lood in geometrische figuren. Op de gevels wisselen cementen stroken of tegels af met langwerpige, effen baksteenvlakken. Horizontale, strakke lijnen gecombineerd met gewelven. De gebruikte materialen zijn zowel duur als duurzaam: arduin, metaal en exotisch hout. Cirkel en vierkant keren overal terug.

We startte aan het station van Ronse en wij vernamen de merkwaardige geschiedenis van dit gebouw. Het oudste station van Europa, toen in de 19de eeuw het station van Brugge te klein werd en Ronse op zoek was naar een stations gebouw werd het steen voor steen afgebroken, per trein maar Ronse overgebracht een weer op gebouwd. De meningen zijn verdeelt over de voor en achterkant, velen vermoeden dat het fout sta, maar in Brugge kon je het gebouw langs alle kanten bereiken en is de voor en achterkant architecturaal afgewerkt.

Ongeveer in het midden van de straat vind je het oudst bewaarde fabrieksgebouw van Ronse’ Sint-Martinuskerk’. De initialen van de ondernemer Theodoor Vandendaele. Het gebouw heeft verschillende verdiepingen en de voorgevel is heel ritmisch opgebouwd. De neo-romaanse stijl van dit gebouw herken je aan de grote boogramen die voor veel licht moesten zorgen. Later in de 20ste eeuw is men bedrijfsgebouwen met maar één verdiep gaan zetten, omdat de machines te zwaar werden. We wandelen door tal van straten met art-deco gebouwen zoals de Gomar Vandewielelaan, Fostierlaan, Pierre D’Hauwerstraat en de Léopold Sturbautstraat.