Zottegemse Anne Van Melckebeke brengt CD uit. Een recensie: “Je wordt als het ware ondergedompeld in een mengeling van klassiek en minimal music”

De Zottegemse Anne Van Melckebeke heeft een nieuwe CD uitgebracht, Waterlights. Ze heeft alles zelf gecomponeerd en verzorgde ook het pianospel. Jonas Everaert zorgde voor de productie, opname en mixage. De CD wordt goed ontvangen. Muziekliefhebber Chris Davis, eveneens een Zottegemnaar, schreef een recensie. Op zaterdag 2 in Gent en zondag 3 september in Zottegem kan je de CD live gaan beluisteren.

“Zacht golvend stroomt deze mooie akoestische pianomuziek de huiskamer binnen. Je wordt meteen overmand door een nostalgische vloed aan gevoelens, dromen herinneringen. In deze hectische gewelddadige wereld is het echt genieten van prachtige pianoklanken in een oase van rust en schoonheid. Mijmerend over het verleden, het heden en een mooie toekomst. Valt dit album onder de noemer ‘hedendaagse- neo klassieke of filmische sfeermuziek? Deze 15 uitstekende pianotracks zijn minimalistische pareltjes. Je wordt als het ware ondergedompeld in een mengeling van klassiek en minimal music wat hier door de componist prachtig tot een geheel werd verweven. Anne genoot een klassieke muzikale vorming en haar gekozen stijl ligt volkomen in de lijn van mijn verwachtingen al zitten er hier en daar wel een paar verrassende harmonische wendingen tussen die je niet meteen verwacht maar die wel mooi in het geheel passen. Ik stel mij de vraag hoe dit alles zou klinken met een symfonisch orkest als achtergrond. Het zou verbluffend zijn en hopelijk krijgen wij ooit de gelegenheid om dit te horen.” 

“Van Ravel, Albeniz tot Liszt en andere invloeden van klassieke componisten passeren ze lichtjes de revue maar vooral met bewondering en vooral respect  en ver weg van het originele werk. Het stemt de componist tot eer dat zij haar eigen muzikale inbreng laat primeren en zo moet het ook, covers en plagiaat vinden wij genoeg maar dit is hier lang niet van toepassing. Graag wil ik hier niet enkel Anne Van Melckebeke haar debuut CD in de kijker plaatsen maar ook de unieke persoon, alsook de componist en de pianovirtuoos die zij is en vooral ook de pianoleerkracht een taak die zij jarenlang met veel overgave hier in de Muziekacademie Van Zottegem heeft vervult. Anne gaf 40 jaar lang haar begeestering en passie voor de klassieke muziek door aan haar studenten met succes want onder haar leerlingen zijn er veel geweest die hun diploma piano aan het Conservatorium hebben behaald.”

“Wij verwijzen graag naar 1991 waar ze  al haar haar improvisaties en composities verzamelde in haar eerste boekje Three improvisations” 1. Hymne 2. Driving between the hills 3. Afscheid van Vanessa dat ze uitgaf bij Andantino en ook op deze debuut CD ‘ Waterlights’. De openingstrack ‘Secret Garden’ is een mysterieus pianostukje dat reeds naar de mooie natuur reflecteert. Het Alhambra en Generalife met zijn prachtige bloemen en watertuinen, melodieus en romantisch getint. Een temperamentvolle track waar je duidelijk  de harmonische en melodische invloeden van de impressionisten Maurice Ravel en Isaac Albeniz kan horen. De track ‘Lovewalk’ zoals de titel al doet vermoeden klinkt romantisch-filmisch. ‘Tristezza (Elégie of treurlied)’ schreef Anne naar aanleiding van het overlijden van haar mama ‘Mimi Beerens’ die haar grootste fan, steun en klankbord was. Door dit werk te componeren kon zij dit verlies een plaats geven en beter verwerken. Pianist Peter Ritzen en grote muziekkenner formuleerde de stijl van de Franse grootmeesters zoals César Franck erin te herkennen. ’Hyme’ heeft dan weer een triomfantelijk karakter met de achterliggende gedachte met hoop op vrede in Ukraine.’Driving between the hills’, voor diegenen die reeds het mooie heuvelachtige Toscane hebben bezocht een grote aanrader om het te beluisteren. ‘Farewel’  heeft iets van Eric Satie taalgebruik, heel vloeiende melodische zinnen en verrassende harmonische wendingen. ‘Sabina Van Beieren en Lamoraal Van Egmont’ de tristesse in deze song geeft het droevig lot weer dat de graaf toentertijd was beschoren die hier deel uitmaakt van onze Zottegemse geschiedenis. Als laatste willen wij toch nog de aandacht vestigen op de track ‘Compassion et espoir’ met een duidelijke  mijmerende en trieste verwijzing naar de overstromingen in Wallonië anno 2021. De afsluiter met ‘Le soir à Montmartre’ het speelse vlugge pianospel geeft meteen ook het gevoel weer van een sfeervolle tocht door de Rommelmarkt van Saint-Ouen misschien eindigend met een prachtige avond in de Moulin Rouge.”

Praktisch

“‘Waterlights’ is een sfeervolle CD die eveneens een interessante partituur kan zijn voor pianisten van de toekomst ( partituren te verkrijgen via mail zie onderaan). Aankomende concerten: Als kers op de taart zal Anne met een internationaal gerenommeerd Russisch pianist Vyacheslav Gryaznov concerteren. Op zaterdag 2 september in het Pianohuis Quatre-Mains te Gent en op zondag 3 september 2023 ten huize  van Anne met uitvoering van de gepassioneerde ‘Sergey Rachmaninoff’s suite opus 5 voor twee piano’s . Dit naar aanleiding van Sergey Rachmaninoff wiens 150ste verjaardag wereldwijd wordt gevierd in 2023. De plaatsen zijn beperkt dus wees er vlug bij ook haar CD zal daar te verkrijgen zijn. Voor reservaties gelieve een mailtje te sturen naar: annevanmelckebeke@skynet.be.”