Massale leliesterfte op de vijver van de Oudenberg

Geraardsbergen. Op de vijver van de Oudenberg werd vorige week een massale sterfte van waterlelies vastgesteld. Opmerkelijk is dat de sterfte van de lelies zich aan de ene kant van de vijver voltrekt, terwijl de waterlelies aan de andere kant (voorlopig) nog gevrijwaard blijven. Ook dreef er een dode vis rond op de vijver. Of beide fenomenen met elkaar te maken hebben, vormt voorwerp van onderzoek. Volgens de dienst Milieu van de stad Geraardsbergen worden de waterlelies mogelijks aangetast door de waterleliekever. Volgens de dienst Milieu valt hier weinig tegen te beginnen: ‘Het gebruik van insecticide is geen optie. Dit zou nadelige gevolgen hebben voor de vissen en andere levende wezens in en rond de vijver. De aangetaste planten verwijderen heeft ook geen zin. De kevers zijn immers reeds verspreid zijn. Het onderdompelen van de bladeren gedurende een dag is een mogelijke bestrijdingsmaatregel, maar praktisch niet haalbaar gezien de grootte van de vijver.’
De vissterfte heeft de dienst niet kunnen vaststellen, maar dit wordt nagevraagd. Later meer.

Julien Borremans