De Romeinen zijn klaar voor de Caesarfeesten in Velzeke

De organisatoren van de Caesarfeesten – de provinciale erfgoedsite Archeocentrum Velzeke, Stad Zottegem en Middenstand Velzeke – hebben zich vandaag klaargemaakt voor een heel bijzonder weekend op zaterdag 9 en zondag 10 september. De Caesarfeesten worden maar eens om de 25 jaar georganiseerd en dat al sinds de inhuldiging van het standbeeld van Caesar in 1873. Voor de gelegenheid wordt het hele dorp teruggeflitst naar de antieke oudheid. Daar zorgen 300 re-enactors en standhouders voor.

“De Caesarfeesten passen perfect bij wat wij elke dag op onze provinciale erfgoedsite Archeocentrum Velzeke doen: een breed publiek verwonderen met de rijkdom van het verleden. Maar dit weekend wordt ongeëvenaard. Dankzij ons uitgebreide netwerk verwelkomen we hier het kruim van de Europese re-enactmentscène. Mis deze unieke gelegenheid niet”, zegt gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed.

“Velzeke is het wel gewoon om grote evenementen te organiseren. Denk maar aan de jaarlijkse vlooienmarkt waar ook duizenden gegadigden op afkomen. Een actieve middenstand, horeca, verenigingsleven en lokaal bestuur dragen elk hun steentje bij. Daarnaast we krijgen we ook steun van de Vlaamse Gemeenschap. Het wordt een memorabele editie!”, verzekert Brecht Cassiman (N-VA), Schepen van citymarketing Zottegem

Vanaf vrijdag stromen ze toe uit alle hoeken van Europa: de Romeinse re-enactors. Op het terrein van het Archeocentrum zetten ze één groot kamp op. Vanaf vrijdagavond valt er geen modern voorwerp meer te bespeuren en duiken ze helemaal in hun rol. Dat betekent ook om 7 uur ’s ochtends gewekt worden door het geluid van een hoornblazer, een Romeins ontbijtje en ochtenddril. Archeoloog Jef Pinceel, bekend van het TV-programma ‘Het Verhaal van Vlaanderen’, spreek je vanaf dan aan als centurio Marcus Mummius Falco: “Ik doe dit al 18 jaar… Dat wil zeggen dat ik eigenlijk al twee jaar van mijn leven als Romein leef, want we gaan regelmatig op kampement. Telkens weer is dat een onvergetelijke ervaring, zowel omwille van de verbondenheid in de groep als omwille van de positieve reacties van de bezoekers. Het is als het ware het verleden dat voor je ogen weer tot leven komt. Vanaf zaterdagmiddag 13 uur kan het publiek komen kijken. De aftrap wordt gegeven met de optocht van 100 Romeinen in volledige marsbepakking langs de Molenlos, de Paddestraat, het Romeins plein en de Doolbosweg naar het Archeocentrum.”

Doorlopend

Je kan het Romeinse kamp doorlopend bezoeken op zaterdag en zondag, waarbij je Romeinen en Galliërs gewoon tegen het lijf loopt en kunt uitvragen. Om het uur zijn er bovendien demonstraties van het legioen, de gladiatoren of de cavalerie. En voor de kleinsten is er iemand die hen opleidt tot Romeinse soldaat. Geniet van het vele moois van de ambachtslieden of van de grootste gereconstrueerde Romeinse glasoven op het terrein die vrijdag al werd aangestoken. Als je het terrein van het Archeocentrum Velzeke verlaat, kom je in het feestgewoel in het dorp. Daar tref je nog meer ambachten aan, volksspelen, een programma met Keltische muziek, de fanfare en de toneelverenigingen. Ook vind je er de lokale horeca en de centrale bar van de Middenstand waar het enige echte Caesarbier in het exclusieve Caesarglas te bemachtigen is.

Praktisch

De Caesarfeesten vinden plaats in de dorpskom van Velzeke (Romeins Plein en Doolbosweg – Zottegem). Op zaterdag 9 september van 13 uur tot middernacht en op zondag 10 september van 10 tot 18 uur . De toegang is gratis en reserveren is niet nodig. Kom bij voorkeur met de fiets. Kom je toch met de auto, dan kan je gebruikmaken van de gratis parkeergelegenheden. Er zijn een aantal straten verkeersvrij.

Meer info?

www.caesarfeesten.be

Facebookevenement