Een blik achter de deuren van de geestelijke gezondheidszorg. Welkom bij KARUS op zondag 8 oktober.

Op zondag 8 oktober zet KARUS haar deuren open voor de allereerste “Open Geestdagen”. Tussen 10.30 en 17.00 uur ben je van harte welkom op drie locaties: campus Melle, campus Gent en campus Merelbeke. Of je nu student, zorgvrager, zorgprofessional, familielid, of geïnteresseerd bent, tijdens de Open Geestdagen krijg je de unieke kans om je te verdiepen in de geestelijke gezondheidszorg en meer specifiek het gespecialiseerd behandelaanbod in het ziekenhuis en ondersteunend aanbod voor wonen en welzijn van KARUS.

 

“Met de Open Geestdagen streeft KARUS ernaar om de kloof tussen de maatschappij en de geestelijke gezondheidszorg te verkleinen. Geïnteresseerden krijgen er de kans om onze zorgprogramma’s te ontdekken en in contact te komen met de professionals en zorgvragers die hierbij betrokken zijn.” legt algemeen directeur Katlyn Colman uit. “We willen taboes doorbreken en vooroordelen verminderen door iedereen de kans te geven de geestelijke gezondheidszorg beter te leren kennen. Door onze deuren samen open te stellen, bevorderen we begrip voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, verminderen we stigma’s en bouwen we een inclusievere en ondersteunende omgeving voor iedereen die te maken heeft met geestelijke gezondheid.

Campus Melle
Adres: Caritasstraat 76, 9090 Melle

Op KARUS campus Melle lichten we de zorgprogramma’s voor kinderen & Jongeren, crisiszorg en psychosezorg toe. Het programma biedt voor ieder wat wils, zoals een bezoek aan de zorgmanege, een rondleiding op de afdeling voor jongvolwassenen, een panelgesprek over de leefwereld van de jongeren en een wandeling door het Cottelhoekbos. Via getuigenissen van zorgvragers en medewerkers krijg je ook een persoonlijke inkijk van wat er zich afspeelt achter de deuren van KARUS.

Als je nieuwsgierig bent naar de leefwereld van kinderen en jongeren, zullen er heel wat deuren opengaan. Kinderpsychiatrie De Kaap neemt je mee op hun afdeling en laat je kennismaken met therapie, de jongeren van Jovo voorzien een rondleiding en Ziekenhuisschool Stad Gent stelt hun werking voor. Bovendien organiseert onze partner, RADAR, het netwerk geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren in Oost-Vlaanderen, gedurende de hele dag een tentoonstelling met werken van kinderen en jongeren.

Kruip ook in het hoofd van iemand met een psychotische problematiek en neem deel aan een psychose-simulatie gevolgd door een kunsttentoonstelling door zorgvragers. De gesloten afdeling High Intensive Care (HIC) opent bovendien virtueel haar deuren via een video.

Campus Merelbeke
Adres: Hundelgemsesteenweg 270, 9820 Merelbeke (site De Keiberg)

Op de KARUS-campus in Merelbeke laten we je ontdekken dat we veel meer zijn dan alleen maar een ziekenhuis. We stellen graag het MoBiL Team van Het Pakt, het Initiatief Beschut Wonen Tendens, ontmoetingscentrum De Driesprong, arbeidscentrum De Keiberg en het Psychiatrisch Verzorgingstehuis De Wadi aan je voor. Via ‘durf te vragen’ krijg je ook de kans om je in te leven in de leefwereld door live-getuigenissen.

Verken de ateliers van arbeidscentrum De Keiberg en bewonder de creatieve ontwerpen, neem deel aan een fietstocht door Merelbeke of geniet van een optreden met taart.

Campus Gent
Adres: Beukenlaan 20, 9051 Sint-Denijs-Westrem