Meer dan 2.100 inzendingen voor nieuwe naam Melle-Merelbeke: “We gaan voor een gedragen voorstel”

De gemeenten Melle en Merelbeke namen in september het besluit om in de toekomst als één lokaal bestuur verder te gaan. De nieuwe fusiegemeente moet daarom een overkoepelende naam krijgen die als verzamelnaam voor de toekomstige deelgemeentes kan dienen. Van 23 oktober tot en met 7 november konden inwoners hun naamidee voorstellen. En dat was een groot succes: de gemeenten kregen maar liefst 2.140 inzendingen binnen

Een oproep aan de bevolking

“We zijn tevreden dat zoveel inwoners hun voorstel hebben doorgegeven”, zegt Dirk De Maeseneer, burgemeester van Melle. “Ze konden dat online doen, maar ook op papier. We konden daarvoor rekenen op heel wat handelaars en andere openbare plaatsen om onze groetjesdozen zichtbaar op te stellen.” De gemeenten ontvingen in totaal 2.140 inzendingen, waarvan 848 digitaal en 1.292 op papier. De leeftijd van de indieners varieert van 5 tot 98 jaar, met 60’ers als grootste groep. De meeste suggesties kwamen van Merelbekenaars, zij dienden samen 1.239 voorstellen in. Maar ook Melle mocht niet onderdoen met 635 inzendingen. De overige inzendingen kwamen van mensen buiten de gemeenten of deelden hun woonplaats niet.

 Wat wordt het nu?
Iedereen is natuurlijk nieuwsgierig. Toch is het nog even wachten op de beslissing. De naamsuggesties gaan namelijk eerst naar een selectiecomité. Dat comité probeert uit de vele ideeën enkele goede voorstellen naar voren te schuiven die zowel technisch werkbaar zijn als inhoudelijk een sterk verhaal hebben. Vervolgens zal de discussie politiek gevoerd worden over welke naam uiteindelijk de finishlijn haalt. Alle fracties van de gemeenteraad worden daarbij betrokken. Het zijn uiteindelijk de gemeenteraden die de eindbeslissing nemen.

“Het is onze bedoeling om tot een gedragen voorstel te komen”, zegt Filip Thienpont, burgemeester van Merelbeke. “Daarom organiseren we geen tweede bevraging of een stemming. Ons ultieme doel is een naam vinden waar iedereen zich goed bij voelt.”

Melle en Merelbeke moeten de naam van de nieuwe gemeente eind december aan de Vlaamse overheid bezorgen, samen met het definitieve fusiebesluit. Begin december weten we wat de nieuwe naam wordt.