Kleuterspeelzones voor ‘outdoor learning’ in basisschool Graaf van Egmont

Vrijdag werden de nieuwe kleuterspeelzones in Basisschool Graaf van Egmont in Bevegem feestelijk geopend door de kinderen van de kinderschoolraad. Het initiatief kadert in het pedagogisch project GREEN (GREat placE to learN)  dat innovatie en natuurintegratie omarmt en een open, groene en fantasierijke leeromgeving creëert waarin kinderen spelenderwijs en onderzoekend leren, geïnspireerd door hun omgeving.

“Met dit project willen we inzetten op ‘outdoor learning’. We streven naar een kwaliteitsvol aanbod aan leeractiviteiten op ons groen schooldomein. In deze eerste fase werd de kleuterzone omgetoverd tot een natuurlijke leeromgeving met een nieuw aangelegde natuurspeelzone, inclusief experimenteertafel”, klinkt het vanuit de school. “De officiële opening van de buitenkeuken en de bouwzone vond plaats onder het toeziend oog van onze kinderschoolraad. De buitenkeuken biedt niet alleen mogelijkheden voor fantasierijk spel, maar stimuleert ook inzichten over meten en nog veel meer. Voor fijnproevers is er een speciale eetgroen-zone aangelegd, terwijl de bouwhoek kinderen uitnodigt om constructief bezig te zijn met natuurlijke materialen en hun ruimtelijk inzicht te vergroten.”

“Aansluitend is een rustige zone gecreëerd voor de kinderen van de lagere afdeling. Tijdens de speeltijd kunnen ze zich volledig uitleven en ontspannen, om vervolgens met hernieuwde energie de focus in de klas te behouden. Hoewel intens spelen wordt aangemoedigd, erkennen we dat niet iedereen een druk speelplein verkiest. Daarom hebben we een rustige plek in de natuur gecreëerd, waar kinderen zich even kunnen terugtrekken van de speeldrukte. Ons bestaand speelbos is geüpgraded naar twee natuurspeelzones met bodembeplanting tussen de bomen. We breiden het ‘bos’ uit met een bosrand, een specifiek gebied waar veel fauna en flora te ontdekken is. De opening van deze natuurzones staat later op de planning. We laten de planten, struiken en bomen nu groeien en de natuur zijn eigen ritme volgen. In de volgende fase staat de aanleg van een buitenklassite, een voedselbos en een klim- en klauterzone op de planning. We kijken opnieuw uit naar deze toevoeging aan ons groeiend groen schooldomein.”