Rijk Bos Bloemen, biologische bloemenboerderij in Zottegem

Zo was ik op zoek naar bloemen onlangs en kon maar niet besluiten waar ik die zou kopen.

En of er ook zoiets bestond als bloemen die in het juiste seizoen worden geplukt.
En ik vond meer, een bloemenboerderij waar meer wordt gedaan dan bloemen verkopen. Een warme plek vond ik er.

Maar wie en wat is in godsnaam Rijk Bos Bloemen?

Hoe dat zo komt vroeg ik aan Marieke en ze vertelt me honderduit:

 

 

Met Rijk Bos Bloemen creëer ik al sinds 2019 een thuis voor mezelf.

Ik groeide op in de Antwerpse Kempen, op een boerderij, en trok op mijn 17 naar Gent om Biologie te studeren. Tijdens de manama Duurzame Ontwikkeling en Menselijke Ecologie schreef ik een paper over duurzame bloemen. Ik besefte het toen zelf niet, maar het eerste zaadje voor Rijk Bos Bloemen begon toen te kiemen.

Hierna had ik negen jaar lang een fijne job als coördinator Educatie bij de regionale natuurvereniging vzw Durme, maar een landbouw-kriebel bleef steeds voelbaar. Landwijzer is de opleiding voor professionele biologische en biodynamische landbouw en dat sprak me aan, maar ik wist niet wat ik er mee kon doen. Ik wilde immers geen groentebedrijf starten.

Tijdens een periode van twee jaar met extreme vermoeidheid leerde ik meer en meer te voelen en kwam ik in contact met opstellings- en energiewerk. Ik kwam meer en meer thuis bij mezelf.

En tijdens een theekransje met een medewerkster van Landwijzer die ook bloemenboerin van Fleur-Couleur is, vielen de puzzelstukjes in elkaar. Mijn droom om bloemenboerin te worden was plots klaar en duidelijk.

En waar staat Rijk Bos Bloemen voor?

Rijk Bos Bloemen is een biologisch gecertificeerde bloemenboerderij. We dragen zorg voor de aarde en werken samen met de natuur. Zo forceren we de bloemen niet, maar volgen het ritme van de natuur en geven hen de tijd om te groeien. Dit resulteert in mooie, sterk, kwalitatieve snijbloemen. Je vindt meer dan 250 verschillende bloemen in ons bloemenrijk.

Onze plukboerderij is een plek voor ontmoeting en verbinding.
Meer dan 200 deelnemers komen hier hun eigen boeketten oogsten.
Gesprekken op het veld tussen jong en oud, samenwerkdagen, het jaarlijkse oogstfeest, midzomerfeest, workshops, zo biedt ons bloemenveld je veel meer dan je wekelijkse boeket. Je maakt deel uit van een netwerk van gelijkgestemde bloemenliefhebbers, jong en oud. Deelnemers met een gemeenschappelijke interesse vormen groepen zoals fruitgroepje, een kruiden & eetbare bloemengroepje, een bijengroepje, enz.

En wie zijn dat dan naast Marieke?

Antoinette

Duizenden bloemen bloeien hier mede dankzij het harde fysieke werk, de hulp en steun van medewerkster Antoinette.

Danka

Met een grote glimlach oogst Danka in de zomer de verse bloemen en tovert ze om tot pareltjes van droogbloemen.

Carina

Vanaf het eerste jaar is Carina trouwe deelneemster. De bloemen inspireerde haar zo dat ze zich omschoolde tot floriste en hier nu voor jou de mooiste bloemenkunst maakt.

Zelfoogstabonnement

Dit is dé formule om de natuur te beleven en even te onthaasten. Op het ritme van de seizoenen kan je zelf jouw bloemen kiezen en Rijk Bos Bloemen ten volle beleven. Tot wekelijks mag je komen plukken en 7 op 7 ben je welkom!
Als deelnemer nodigen we je uit op ons startmoment, een gratis pluk- en schikworkshop, meewerkdagen, onze evaluatievergadering en het oogstfeest.

Voel de magie van deze plek en geniet er met volle teugen van! Breng gerust een vriend of vriendin en jullie picknickmand mee. Relax even in de hangmatten of knuffel de varkens (Rossi!) Kleine en grote kinderen kunnen een kamp bouwen. Jong en oud zijn hier welkom!

Vooraleer je kan instappen, kom je naar een infomoment op hoeve Rijkbos . Je komt alles te weten over ons bloemenveld, de CSA filosofie, de abonnementen, prijzen en andere praktische zaken. Want als bloemenboerin ontmoet ik je graag en vertel ik graag ons verhaal.

We werken met biologische seizoensbloemen, met de bloemen die de natuur ons op dat moment schenkt. Van fijne kleinere bloemen zoals korenbloem, juffertje-in-’t groen en duifkruid tot zomerse grote opvallende bloemen zoals dahlia’s, zinnia’s en zonnebloemen. Daarnaast zijn er ook vullers zoals koekruid en limonium en grassen die voor een speels effect zorgen.

Naast bloemen mogen hier ook mensen groeien en bloeien. Flowering Life is ons project met energiewerk en opstellingen.

Rijkbos 46, 9620 Elene (Zottegem)
0492 20 22 97
marieke@rijkbosbloemen.be

Foto’s van Lien Van Den Eynde

Allen daarheen zou ik zeggen, al was het maar voor de ervaring