José De Cauwer, een gans leven in de ban van de wielersport

Knappe koersliedjes van Geert Vandenbon

Ruime belangstelling voor de voorstelling van ‘De Tien Geboden van José De Cauwer’ in GC De Kluize in Scheldewindeke. De organisatoren Cultuursmakers Land van Rode en Oost- Vlaanderen waren in hun nopjes met het mooi succes. Met ex – renner, ploegleider, bondcoach, tv – commentator José De Cauwer in de hoofdrol, interviews van wielerjournalist , auteur Rik Vanwalleghem en muzikale pareltjes van muzikanten Geert Vandenbon en Andries Boone werd het een heel genietbaar event. De wielersport leeft in Vlaanderen. Het publiek kreeg een twee uur durend evenement vol pakkende, meeslepende verhalen en anekdotes over de koers. Vleugen humor. Als je José De Cauwer hoort spreken, dan merk je direct dat deze sympathieke man zijn ganse leven in de ban is van de wielersport. Rik Van Walleghem kent het klappen van de zweep, schreef het boek ‘De Tien Geboden’ van De Cauwer en weet als geen ander hoe je de koersfilosoof José De Cauwer zijn wielerverhalen laat vertellen.
José De Cauwer praat ongeremd over zijn leven, de wielrennerij. Hij leeft voor de wielersport. In zijn ‘Tien Geboden’ komt zijn rijk gevuld leven aan bod, vanop het erf van zijn vader, zijn rennersloopbaan, tot tv – commentator op Sporza. ‘Cauwerke’ kent de koers door en door. Hij koerste in de jaren ‘70 met de allergrootse in de wielersport Eddy Merckx (hij klopte hem eens!) en andere grote kleppers. Veel koersen won hij niet, was altijd ten dienst van de kopmannen. In de Vuelta won hij een rit, hij droeg drie dagen de leiderstrui. Met Kuiper vormde hij bij Frisol en Raleigh een succesrijk duo: Hennie de benen, José het hoofd. Met Greg Le Mond won hij in 1989 de meest historische Tour aller tijden (de 8 seconden story!). Bondscoach De Cauwer pakte in 2005 met Tom Boonen de wereldtitel. Prestaties van grote kampioenen passeren. Er wordt ook teruggeblikt op de huidige wielrennerij én op Milaan – San Remo van afgelopen zaterdag met de krachtoer van Jasper Philipsen. Ook het dameswielrennen met ons aller Lotte Kopecky krijgt even aandacht. Het publiek kreeg ook mooie beelden te zien van het gezin De Cauwer, de opgroeiende José, wielerwedstrijden, wielerhelden. De ‘Tien Geboden’ van De Cauwer werden één voor één belicht.
Het publiek smulde van de tien metaforische handvaten langs de verrassende avonturen van wielerkenner bij uitstek José De Cauwer. Er klonken perfect Nederlandstalige songs van Geert Vandenbon, we hadden er graag wat meer gehoord. Koers en muziek kleuren ook het leven van Geert Vandenbon, hij bracht in GC De Kluize – geruggensteund door de veelzijdige muzikant Andries Boone  – ronduit muzikale parels. Hij zingt over de koers. De Ronde van Vlaanderen is de rode draad door zijn leven. Hij is mede-bezieler/stichter van het Centrum Ronde van Vlaanderen in 2003. In 2012 toerde Geert Vandenbon als muzikale sidekick van Michel Wuyts in de theaterprogramma’s ‘Planeet Koers’ en ‘Dag & Nacht Koers’.
Finaal bracht Geert Vandenbon in een meeslepende song een ode aan José De Cauwer. Het publiek heeft duidelijk veel sympathie voor ‘warme’ mens José De Cauwer. Eenvoud siert hem. Komt gewoon over. Spontaan. Brengt een warm gevoel over. Een passie voor koers. Het publiek bleef ruim twee uur (zonder pauze) kijken en luisteren naar José De Cauwer, Rik Van Walleghem, Geert Vandenbon en Andries Boone. ‘De Tien Geboden’ van José De Cauwer, een belevenis.    (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle)