Lierde gaat de strijd aan met de Aziatische hoornaar.

Zoals vele andere imkers maakt Glenn Mortier zich zorgen over de aanwezigheid van deze invasieve, exotische wesp.

 “De Aziatische hoornaar jaagt in groep op honingbijen voor de ingang van bijenkasten en korven.  Een volwassen exemplaar  jaagt niet voor zichzelf op honingbijen, maar wel voor de larven die zich in het wespennest bevinden. Hoe meer larven er zijn, hoe meer voedsel er nodig is. De Aziatische hoornaar kan aan een bijenkast heel wat schade toebrengen. De aanwezigheid van de Aziatische hoornaar zorgt voor stress en spanning bij de bijen waardoor ze de kast niet meer durven uit te vliegen. De jacht is het grootst in het najaar, net op het moment dat de bijen hun wintervoorraad beginnen te verzamelen. Dit zorgt er soms voor dat er te weinig voorraad is om de winter te overbruggen waardoor de bijen sterven. De kunst is om in het voorjaar de koninginnen, die uit hun winterslaap komen, zoveel mogelijk te vangen en te doden.” legt Glenn Mortier uit.

Schepen van milieu Jordy De Borre vult aan: “De Aziatische hoornaar valt niet alleen de honingbijen aan, maar ook andere inheemse insecten. We mogen niet vergeten dat honingbijen belangrijke bestuivers zijn. Als de bijenpopulatie uitgedund wordt, dan vormt dit een bedreiging voor de biodiversiteit. Je kan nu denken dat het vooral een probleem is van de imkers, maar als er straks weinig of geen honingbijen meer zijn, dan zal dit ook een negatieve invloed hebben op andere sectoren zoals o.a.  aan de fruitteelt.”

Daarom doen beiden een oproep aan alle  Lierdenaren te helpen in de bestrijding van de Aziatische hoornaar. Hiervoor bestaan reeds speciale vallen welke ervoor  zorgen  dat de Aziatische hoornaar opgesloten komt te zitten. De hoornaars worden gelokt door middel van een lokstof die men eventueel zelf kan aanmaken. Het plaatsen van een val alleen, zal het probleem echter niet oplossen. De  val dient dagelijks gecontroleerd te worden. De Aziatische hoornaar moet je doden en de andere insecten kunnen terug vrijgelaten worden. Het vergt toch wel wat werk en tijd, als men  dit goed wil doen.

 “Uiteraard willen we als gemeentebestuur ons steentje bijdragen in de strijd tegen de Aziatische hoornaar. Ik wil hierbij een warme oproep doen aan onze bewoners, die op vrijwillige basis actief  aan de slag willen gaan met een val, om zich kandidaat te stellen met vermelding van naam en adres via het e-mailadres milieudienst@lierde.be. Op basis van de reacties gaan we geografisch bekijken, aan wie we een val gaan bezorgen. Het heeft namelijk geen nut om in één straat meerdere vallen te gaan plaatsen. Ideaal zou zijn, dat we kandidaten hebben, verspreid over het volledige grondgebied van Lierde. “ voegt schepen Jordy De Borre aan deze oproep toe.

Inwoners die geen val kunnen zetten  kunnen toch actief deelnemen in de bestrijding van deze exotische wesp. Als men een Aziatische hoornaar spot of een nest ziet, kan men dit best melden via de website Vespawatch.be. Voor de verdelging van de nesten werkt de gemeente Lierde samen met RATO VZW. Deze VZW wordt op de hoogte gebracht na de melding bij Vespawatch. Ook de brandweer kan de nesten verdelgen.

Imker Glenn Mortier en Schepen van Milieu Jordy De Borre