Politieke gevangenen herdacht: “misdaden en conflicten in Zottegem”

Ter gelegenheid van de V-dag op 8 mei werden de Zottegemse politieke gevangen herdacht op het Politieke Gevangenenplein in Bevegem. Er werd verzameld op het Heilig Hartplein om in stoet naar het Politieke Gevangenenplein te stappen onder leiding van de fanfare “Vrije Kunstkring”

Er werden bloemen neergelegd doos NSB verenigingen en de stad Zottegem en er werden enkele toespraken gehouden. Zo benadrukte Marc Devalckeneer het belang van deze herdenking. Voor de veldmis werd het dodenappel voorgelezen.

In de sparrenboom achter het monument hing een parachute. Het was geen decorstuk maar had een andere betekenis. Tijdens het dodenappel werd de naam van Charles Claeser vermeld. Een man die met zijn familie onder een valse naam woonachtig was te Erwetegem. Na de capitulatie van België en het herstel van zijn verwondingen opgelopen bij de inval van de Duitsers richtte hij de verzetsgroep “Belgisch Legioen” op.

bron Bel-Memorial

Kapitein-Commandant Claser was een zoals men dat noemt geparachuteerde agent. Hij werkte voor de voorganger van het Britse MI6 de “Special Operations Sevice”. De Special Operations Service was een dienst die geheime agenten opleidde en achter de vijandige linies dropte. Charles Claser is een paar keer, via Frankrijk, clandestien naar Engeland gegaan voor overleg met de Belgische regering in ballingschap in Londen aangaande het Verzet en zijn goede contacten met Koning Leopold die toen nog op het kasteel te Laken verbleef. Hij werd dan terug op Belgische bodem geparachuteerd voor overleg met de Koning en het verzet. Bij één van zijn overtochten werd hij verraden, gevangengenomen en hij stierf in het concentratiekamp te Gross-Rosen. Zijn naam staat op geen enkele Zottegems oorlogsmemoriaal. Een onrecht dat dient gecorrigeerd te worden. De NSB vereniging groot Zottegem hoop dat de de naam bij gebeiteld word op het monument.

 

Tijdens de zomermaanden van 1944 gebeurden er in Zottegem verschillende misdaden en conflicten. De meest belangrijke zijn: Het neerschieten van verzetslieden in Velzeke, de executie van Baron Ides della Faille d’Huysse op 12 augustus 1944 en de bevrijding van Zottegem op 3 september 1944. Onze vereniging zal dan ook deze gebeurtenissen uitgebreid herdenken.

Op dit monument waarop de namen werden gebeiteld van nazi slachtoffers getuigd van het ultieme offer dat deze moedige vrouwen en mannen brachten.

Ghyselinck Richard, Van Caenegem Sylvain, Van Elsue Robert, De Clercq Theophiel

Militairen

Cornelis Victor, De Backer Polidoor, Van De Casteele Theofiel, Van der Bracht Urbain, Riviere Werner, De Tandt Robert, Dierickx Gilbert, Van Crombrugge Jozef, Van Ro Robert, Claser Charles, De Maeseneer Charles, Van Crombrugge Albert, Van Damme André, Niemegeerts Roger, Van Maele de Ghorain Baudewijn, Van Melckebeke Adolf, Bekaert Richard, Rouckhout Gerard, De Sutter Roger, De Tandt Evarist, Baele Andre, Merchiers Gerard, Cosijns Albert, Van den Berge Robert

Gewapende Weerstander

Van Wambeke Charles, Andere slachtoffers, De Clercq René, De Rouck Marie, Moreels Jozef, Plasschaert Lucien, Steurbaut Louis, Van Paemel Richard, Van Der Sijpt Albert, Serbruyns Madeleine & Van Caenegem Georges, Van Den Berge Kamiel, Broeckaert Emiel, De Geyter Elvire, De Smaele Ernest, De Winne Michel, Van Cauwenberge René, De Looze Yvonne, Francois Zoë, De Pessemier Marcel.