Veertig jaar Broederschap Manneken-Pis stond in het teken van ‘vrijheid en rebellie’

Geraardsbergen. In een overvolle Raadzaal in het stadhuis vierde de Broederschap van het Geraardsbergs Manneken-Pis op zondag 26 mei haar veertigste verjaardag met een sprankelende Kapittelzitting, die voor de dertigste keer werd georganiseerd. De broederschap wordt uitgebreid en er werden opnieuw een schare ambassadeurs opgenomen. Maar het hoogtepunt vormde ongetwijfeld de conférence van Chauffeurke – alias Erwin Van den Bossche – die met scherpe satire terugblikt op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar.

Na dertig Kapittelzittingen werd de symbolisch strijd van het oudste Manneken-Pis in een overvolle Raadzaal in het stadhuis andermaal beslecht in het voordeel van Geraardsbergen. De Brusselaars moesten weer eens de duimen leggen.
Tijdens de zitting werden drie nieuwe grootmeesters in de Broederschap opgenomen: Nancy De Cubber, Philippe Dugernier en Sam Vandevoorde. Olav Geerts werd uitgebreid in de bloemetjes gezet. Hij stond veertig jaar geleden aan de wieg van de Broederschap.

Er werd ook een schare ambassadeurs opgenomen in de conférie, waaronder voormalig wielrenner Willy Teirlinck en gewezen Anderlechtspeler Michel De Groote.
Intussen werden reeds 358 kostuumpjes aan Manneken-Pis geschonken en de traditionele afsluiter mocht ook niet ontbreken, nl. de Gouden Manneken-Pisworp, met snoepjes in de vorm van een plassend ventje.

Één van de hoogtepunten vormde ongetwijfeld de conférence van Chauffeurke, die met een scherpe satirische blik de gebeurtenissen van het afgelopen jaar onder de loep nam. Vrijheid en rebellie stonden centraal.
Gewezen burgemeester Guido De Padt werd voor zijn inzet als vertegenwoordiger van de Oudenbergstad uitgebreid in de bloemetjes gezet. Zoon Frederik De Padt nam een tekening in ontvangst.

Julien Borremans