Op zaterdag 15/06/2024 werd het heraangelegd pleintje aan de Kwaadstraat in Lierde feestelijk ingehuldigd.

Het project, dat gericht was op het ontharden, vergroenen en verfraaien van het pleintje, werd succesvol afgerond dankzij een subsidieaanvraag via Platteland Plus van de Vlaamse Overheid in 2022 en had als hoofddoel om bij te dragen aan de gemeentelijke klimaatdoelstellingen. Daarnaast werd er tevens een nieuwe ontmoetingsplaats gecreëerd waar voorbijgangers kunnen genieten van een rustplek tijdens wandelingen of fietstochten. Het buste van wielrenner Emiel Faignaert, staande aan de overkant van de straat, kijkt goedkeurend over het nieuwe pleintje heen.

Na goedkeuring van de subsidieaanvraag heeft de gemeente, in samenwerking met Avansa vzw, het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, de bewoners, milieuverenigingen en gemeentelijke adviesraden de nodige stappen ondernomen om het plan uit te voeren. Het resultaat is dus tot stand gekomen door de intensieve samenwerking tussen al deze verschillende partners.

In juni 2023 werden de wegeniswerken uitgevoerd en werd een grasveld met een wadi aangelegd en een bank geplaatst, wat het pleintje tot een ideale rustplaats maakt. Ondanks enkele vertragingen door het slechte weer, werden uiteindelijk op 3 februari 2024 in samenwerking met de omwonenden honderden planten, duizenden bloembollen en enkele bomen geplant zodat het pleintje, dat voorheen grijs en onaantrekkelijk was, nu een groene en levendige uitstraling heeft.

De totale kosten van het project bedroegen 107.160,50 euro, waarvan 47.343,10 euro werd gesubsidieerd door de Provincie Oost-Vlaanderen. De gemeente Lierde hoopt in de komende jaren meer van dergelijke projecten te realiseren.

Het pleintje werd geopend door burgemeester Jurgen Soetens, het schepencollege, ere-schepen Eeman , verscheidene gemeenteraadsleden en talrijke omwonenden. Na de toespraken van de burgemeester en schepen Jordy De Borre volgde de officiële opening en bood de gemeente Lierde een kleine receptie aan om te toosten op het mooie resultaat.

foto’s: MM en VS (waarvoor dank)