Geraardsbergen – Een alarminstallatie die niet werkt wanneer het écht nodig is: dat is wat een 93-jarige bewoonster van woonzorgsite De Maretak overkwam. Na een val op dinsdagavond 24 maart rond 18u30 bleef de vrouw hulpeloos op de grond liggen. Ze drukte op haar alarmknop, maar kreeg geen enkele hulp, ondanks de belofte van een nieuw en veiliger alarmsysteem. Schepen van Seniorenbeleid Rudy Frederic (Team Geraardsbergen) reageert.
Volgens familieleden gaat het om een schrijnend voorbeeld van hoe communicatie, installatie en testing van het nieuwe systeem zwaar tekortschoten.
Onaangekondigde werken, geen uitleg
De problemen begonnen al weken geleden. Een medewerker kwam onaangekondigd binnen in het appartement van de vrouw om “een gaatje te boren” voor het nieuwe alarmsysteem. De achtergebleven boorstof werd niet opgeruimd. “Ik heb mijn leerlingen altijd geleerd: wat je vuil maakt, maak je ook proper,” klinkt het bij een familielid verontwaardigd.
Enkele dagen later werd het nieuwe alarmsysteem effectief geïnstalleerd. Noch de bewoonster, noch andere bewoners kregen uitleg over het gebruik van het toestel. “De technieker vertrok zonder enige instructie. Geen handleiding, geen demonstratie. Niets”, aldus een familielid.
Op 24 maart viel de bewoonster bij het rechtstaan uit haar zetel. Ze bleef op de grond liggen, niet in staat om zelf recht te krabbelen. Zoals altijd droeg ze haar alarmknop bij zich en drukte die in. Maar in plaats van hulp, kreeg ze enkel een onbegrijpelijk gesproken instructie uit het apparaat: “Druk dit en dat in…” Maar de vrouw heeft slechts één knop waar ze kan op drukken. Reactie bleef uit.
Onmiddellijke actie
Gelukkig kon ze uiteindelijk haar gsm bereiken en haar dochter bellen, die haar samen met haar schoonzoon te hulp schoot. Pas nadat haar dochter De Populier belde, kwamen twee verpleegkundigen ter plaatse. Zij bevestigden dat de oproep nooit was binnengekomen op hun verpleegpost.
Vroeger liep de alarmknop van de bewoners door naar de nabijgelegen Populier, waar de verpleegpost precies kon zien van waar het alarm kwam. In het nieuwe systeem blijkt deze koppeling verdwenen. “We vertrouwen erop dat mensen via die knop hulp kunnen krijgen. Dat is de essentie van zo’n alarmsysteem. Als dat niet werkt, breng je mensen in levensgevaar.”
De familie van de bewoonster roept het bestuur van De Maretak en de betrokken partners op tot onmiddellijke actie. Ze willen een evaluatie van het nieuwe systeem, duidelijke communicatie naar bewoners en een herziening van de werkwijze rond installatie en opvolging. “Wat als ze haar gsm niet had kunnen bereiken? Wat als ze ernstig bloedde? Wat als ze bewusteloos was geraakt? Dan hadden we vandaag misschien een ander verhaal moeten vertellen.”
“Nieuw alarmsysteem werkt naar behoren”
“Het oproepsysteem in GAW De Maretak werd zeer onlangs vervangen, omdat het vorige systeem “valse” noodoproepen lanceerde, waardoor de medewerkers van WZC De Populier- die instaan voor de permanentie buiten de kantooruren- een aantal keer onverrichterzake naar GAW De Maretak geweest zijn. Deze actie werd herhaaldelijk tijdens de gebruikersraden aangekondigd”, laat schepen van Seniorenbeleid Rudy Frederic in een schriftelijke reactie aan de redactie weten.
Het nieuwe alarmsysteem in de assistentiewoningen werd grondig getest en functioneert volgens de directie naar behoren, aldus schepen Frederic. “Ook de noodoproep van dinsdagavond werd effectief geregistreerd in woonzorgcentrum De Populier”, zo bevestigen de aanwezige medewerkers.”
Volgens Rudy Frederic werd de oproep echter verkeerd beantwoord: “door een te snelle handeling van de medewerker werd de spraakverbinding verbroken. De oproep kwam automatisch opnieuw binnen, waarna wel werd ingegrepen. De richtlijnen over het nieuwe systeem hangen uit in de verpleegposten en worden herhaald tijdens de dagelijkse briefings. Medewerkers krijgen de duidelijke instructie om bij twijfel altijd meteen ter plaatse te gaan.”
Verantwoordelijkheid nemen…
“De melding van plaatsing van de nieuwe systemen werd ons slechts 1 dag vooraf door de firma aangekondigd. Het was dan ook niet mogelijk om alle bewoners persoonlijk te verwittigen. “Een technieker” was onze vaste klusjesman, die door alle bewoners wel gekend is. Hij werd intussen aangesproken over het feit dat hij na het boren van de gaten de werkplek niet proper achtergelaten heeft”, besluit schepen Frederic.
Een familielid stelt zich niet tevreden met de uitleg en eist meer professionaliteit: “Verantwoordelijkheid nemen is ook verantwoordelijkheid dragen.”
Julien Borremans