Schilderijen Rik Van Damme in Geraardsbergen

rikvandamme

Rik Van Damme (1939) is van opleiding historicus. Tot 2004 was hij leraar geschiedenis en esthetica aan het College van Ninove.  De vernissage van deze tentoonstelling vond plaats op vrijdag 6 januari 2017 in de bibliotheek, in aanwezigheid van schepen van cultuur Kristin Van Geyte.  

Ninove

In Nirikvandamme3nove ontmoette hij schilder Maurits Van Saene. Die overtuigde hem om zelf de stap te zetten naar de praktijk van het schilderen. Van Saene, meester van de gestileerde landschappen en de eenvoudige lijn, begeleidde en inspireerde hem daarbij.

Ook na zijn dood in 2000 bleef hij de artistieke mentor van Rik Van Damme.  Aan de kunstacademie van Geraardsbergen ging Rik naderhand de lessen volgen van Marnik Baert. Die hanteerde een heel andere benadering. Van hem leerde Rik het belang van de constructie en de goedgeplaatste toetsen.

Natuur

Elke schilder heeft een inspiratiebron waaruit hij put. Voor Rik is dat de natuur. Wandelingen aan zee of in het bos zuiveren zijn geest. Het contact met de bijna mystieke stilte roept indrukken en beelden bij hem op die hij in zijn doeken wil vastleggen.  Wat dan volgt is een scheppings- en rijpingsproces van lange adem. Stap voor stap, laag voor laag zoeken naar de juiste toets, de juiste kleur. Details worden gemeden. Het doel is een krachtige, gebalde, messcherpe expressie. De kijker moet met één oogopslag gegrepen worden door het beeld. En zo worden edele eenvoud en gewijde stilte kunst. (LBG)