Persoon van de week, Nr. 4: Kaasmakers Pieter Taelman en Hilde De Sutter uit Gijzenzele

ddl-gijzenzele-duvelkaas-5

De Vierhoekshoeve in Gijzenzele van de familie De Sutter specialiseert zich al enkele jaren in artisanale kruiden- en bierkazen. In 2006 werd op het landbouwbedrijf met boerderijklassen en kinderboerderij ook geïnvesteerd in een ijs- en kaasmakerij. In 2009 maakte Pieter Taelman uit Gijzenzele een opvallende carrièreswitch: van sales manager in de textielindustrie naar fulltime kaasmaker, samen met zijn vrouw Hilde De Sutter pakten. Vanaf dan ging het snel.Brouwerij Moortgaet zocht een kaasmaker die een ‘Bolleke’ (De Koninck) kon maken.  

“Omdat wij nog werken met rauwe, ongepasteuriseerde melk, wilden ze met ons in zee”, legt Pieter uit. “De melk komt rechtstreeks van de 45 melkkoeien van mijn schoonbroer Jo. In tegenstelling tot andere kaasmakers dompelen wij onze kazen niet in een bier-bad maar verwerken we het bier tijdens het proces in de wrongel waaruit de kazen worden gemaakt. Zo krijg je een authentieke biersmaak in de kaas. Nadien gaan ze nog minstens vier weken in de rijpkamer voor ze de deur uitgaan.”

ddl-gijzenzele-duvelkaas-3

Internationale onderscheiding

De bal rolde steeds sneller. Ook ander bierkazen word er op artisanale wijze geproduceerd zoals: Tripel Karmeliet, Kwak Delirium, Duvel, Dekoninck, Liefmans, Hopus, Gulden Draak,……..De bierkazen  slaan enorm goed aan in binnen- en buitenland. Het was in Nantwich in de UK dat de Duvelkaas haar internationale onderscheiding kreeg en verkozen werd uit meer dan 5.000 kazen.

De Duvelkaas won  brons én goud op de International Cheese Award 2016 in de categorie ‘Cheese with Savoury Additive’ én de gouden medaille voor de ‘Best International Cheese’. “Een mooie onderscheiding voor al het harde werk want kaas maken is vooral fysieke arbeid, die niet machinaal gebeurt. Maar ik doe het nog steeds dolgraag en met veel liefde”, besluit Pieter.

ddl-gijzenzele-duvelkaas-4

 

 

Tijdens de nieuwjaarsontvangst van de provincie Oost-Vlaanderen werd De Vierhoekshoeve uit Gijzenzele in de bloemen gezet voor de uitstraling die ze de provincie geeft.