Melle: Oorlog op blote voeten

ddl-melle-oorlog-op-blote-voeten-1

20170226, Melle: Oorlog op blote voeten

Oorlog op blote voeten kadert in de herdenking van de “Grooten Oorlog”.
De productie is het resultaat van een samenwerking van het Gemeentebestuur van Melle en de toneelvereniging Toneelhuis Colisse & Co.  

x

Herman Van Den Bulcke, die het stuk geconcipieerd heeft en ook de regisseur is, heeft voor het cre ëren van het stuk zijn inspiratie gehaald uit “De brave soldaat Schwejk”.
In “Oorlog op blote voeten” zien we de brave soldaat Vanderzwijgt, een komische figuur, die met zijn quasi-stupide grappen de absurditeit van het leven doorziet. De antiheld Vanderzwijgt is op zijn best wanneer hij de kerk, het vaderland, de oorlogen en de geschiedenis in het belachelijke kan trekken. Maar hij is nooit laf of heldhaftig, hij legt geen bommen onder maatschappelijke structuren en zijn clownerie is geen vlucht maar veeleer een uiting van naïef levensoptimisme dat het absurde van de realiteit aan het licht brengt. Als we Vanderzwijgt zouden vragen zichzelf voor te stellen zou hij waarschijnlijk zeggen: “Tot uw dienst. Kijk… mijn overgrootvader was zo’n praatzieke kerel dat iedereen al ‘zwijg’ riep voor hij zijn mond had opengedaan. In goed Nederlands is dat Vanderzwijgt geworden. Gelukkig heb ik alleen maar zijn naam ge ërfd en niet zijn praatziekte…” Geen mens kan hem daarna nog het zwijgen opleggen…

Het toneelstuk werd opgevat als een “totaal spektakel” met naast het acteren ook dans, zang en bewegingstheater. Vanderzwijgt is als het ware het enige re ële personage in het stuk, hij wordt omringd en geconfronteerd met meerdere irre ële karikaturale figuren die samen met -of tegen- hem op stap zijn naar het ultieme, namelijk “Den Oorlog”. Is het een droom of werkelijkheid?

De doelstelling van Herman met deze productie is aantonen dat oorlog absurd en ridicuul is, zijn personages zijn dat ook. Met een knipoog naar een komische, melancholische en emotionele speelstijl van 17 mensen, jong en oud, uit Melle en omgeving. Die met een ongebreidelde werkkracht en creativiteit van dit stuk een geestig, maar tegelijk ook een pakkend toneelstuk weten te maken.

Oorlog op blote voeten is kwetsbaar theater met 33 marionetten en 1 speler….

Datum opvoeringen: 17 maart om 20u15
18 maart om 20u15
19 maart om 15u30

Plaats opvoeringen: Studio M — Molenweg 10 Melle

Inkomprijs: €8 en €7 voor -25 os +65