Lichte terugloop bezoekers Batibouw

betonblokken

Algemeen, 27/02/2017: Batibouw 2017 telde 80 exposanten meer dan in 2016, maar het aantal bezoekers liep licht terug tot 397.000. Positief was het openzetten van extra doorgangen tussen de verschillende Heizelpaleizen voor een vlotte doorstroming.  

Geïnteresseerden waren duidelijk op zoek naar oplossingen die kwalitatief goed zijn aan een redelijk prijsniveau. Kijken en vergelijken bij verschillende producenten is enkel mogelijk op een beurs zoals Batibouw. De periode dat we naar de eerste de beste zaak stapten voor een aankoop, ligt duidelijk achter de rug.

Nog een vaststelling de betere doe-het-zelver schaft zich allerlei werkmaterialen meer en meer aan in de gespecialiseerde bouwhandel, de klassieke doe-het-zelf zaken verliezen stilaan terrein.

alfasun

De laatste dag van Batibouw kende de enige grote stand van zonnepanelen, het Ninoofse Alfasun ongewoon veel belangstelling. Mensen zoeken naar betaalbare energie met de steeds hoger wordende elektriciteitsfactuur.Daar spelen constructeurs zoals Vaillant gretig op in met hun gecombineerde verwarmingssystemen.

Een gasketel wordt gekoppeld aan een warmtepomp, naargelang de temperatuur,   warmtebehoefte en vraag naar warm sanitair water, functioneert de buitengeplaatste warmtepomp met een 4,5 cop-waarde . Voor 1000 watt elektriciteitsverbruik krijg je 4.500 watt aan warmte terug.

Indien het te koud is functioneert enkel de gasverwarming, in veel gevallen functioneren beiden om de meest prijsgunstige verwarming en warm water te bekomen. In de zomer kan het systeem ook voor koeling zorgen. Een combinatie met zonnepanelen kan nu nog voordelig zijn, met het afschaffen van de terugdraaiende teller en slimme (sluwe) meters zal dit minder voordelig zijn.

bora

Het Duitse Bora gekend van de wielerploeg van Sagan, promoot volop zijn dampafzuigsysteem midden de kookplaat in plaats van de klassieke dampkap. Verschillende filters waaronder een koolstoffilter zuiveren de dampen en de gezuiverde lucht blijft binnenshuis. Naast deze oplossing is het ook mogelijk de centraal midden het kookvuur opgezogen lucht gewoon naar buiten af te voeren zoals bij een klassieke dampkap.

betonblokken

Het Belgische Beton de la Lomme uit Rochefort heeft een compleet gamma aan betonblokken en keerwanden maar het eigenaardige aan hun producten is de maatvastheid waardoor tot op de millimeter na, elke steen dezelfde afmetingen heeft. Ze bevelen aan om deze stenen te verlijmen wat leidt tot uitzonderlijk sterke muren en een zeer goede geluidsisolatie.

In 2018 heeft Batibouw plaats van donderdag 22 februari tot en met zondag 4 maart. (DS)

X