Kruispunt Vierwegen in Herzele wordt dit jaar onder handen genomen

diependaele-homans

Herzele: 28/02/2017, persbericht: Het  kruispunt Vierwegen in Herzele wordt in augustus dit jaar onder handen genomen, volledig heraangelegd inclusief rijweg met afslagstroken, fietspaden, voetpaden, veilige oversteken voor zwakke weggebruikers en riolering. De werken zullen 180 dagen duren en de hinder wordt zoveel mogelijk beperkt.

x

De schop gaat in augustus dit jaar in de grond voor de heraanleg van kruispunt ‘Vierwegen’ in Herzele. Dat laat Vlaams volksvertegenwoordiger Matthias Diependaele (N-VA) weten na parlementaire navraag bij mobiliteitsminister Ben Weyts. In april starten reeds de voorbereidende werken.

Kruispunt Vierwegen, daar waar de Provincieweg (N46) samenkomt met de Stationsstraat en de Houtemstraat in Herzele, is aan een grondige herinrichting toe. Op de spitsuren verloopt de doorstroming er bijzonder moeilijk omdat er geen afslagstroken zijn richting Herzele en Sint-Lievens-Houtem. Daarom werkte het Agentschap Wegen en Verkeer een totaalaanpak uit: het kruispunt wordt volledig heraangelegd inclusief rijweg met afslagstroken, fietspaden, voetpaden, veilige oversteken voor zwakke weggebruikers en riolering.

Uit recente parlementaire navraag blijkt dat de stedenbouwkundige vergunning in december 2016 verkregen werd en dat de aanbestedingsprocedure in de eerste helft van 2017 wordt opgestart. “Dat wil zeggen dat de werken effectief kunnen starten in augustus 2017. Voorbereidende werken waarbij leidingen vervangen en verplaatst worden, vangen al aan in april ’17”, weet Matthias Diependaele. De werken zullen 180 werkdagen in beslag nemen en zullen in principe in de zomer van 2018 afgelopen zijn.

Het kostenplaatje bedraagt 2.157.000 euro, waarvan het AWV 62% voor zijn rekening neemt, Aquafin Rio-P 11%, Aquafin lokaal Pact 18% en de gemeente Herzele 9%. Logischerwijze brengen dergelijke grootse ingrepen de nodige hinder met zich mee. Het is de betrachting om altijd één van de twee Houtemstraten open te laten voor het verkeer, en ook de Stationsstraat zal maar zo kort mogelijk worden afgesloten. De werken kaderen in de ruimere aanpak van de N46 vanaf Burst tot Borsbeke.

Het verbeteren van de doorstroming én de veiligheid op dit kruispunt kunnen we enkel toejuichen. We zullen even door de zure appel moeten bijten, maar de regio zal nadien enkel baat hebben met een vernieuwde N46”, besluit Diependaele.