Veilig flaneren ? Vergeet het! Vlaanderen is een bouwwerf.

brugge-werken-03-img_2277

Column, openbare werken, 28/02/2017: In zowat elke stad van de Vlaamse Ardennen zijn er grote werken bezig. Foert, ik trek er op uit! Er de buik van vol reisde  deze reporter naar het verre Brugge, want daar is het schoon. Zeker weten,…

Komaan vrouwe, we gaan flaneren langs de pleinen en kuieren door de oude binnenstad, we stappen langs het Belfort en bezoeken de musea.” Terwijl mijn ega zich opfleurde trok ik  mijn   mooiste pak aan, zette de  zondagse klak recht en veterde de gepoetste schoenen. Nog even de kippen voederen en we waren klaar voor de reis. En dan…  brugge-werken-06-img_2285

‘Brugge die scone’: Waar in Zottegem enkel de stenen nog een beetje  scheef liggen en in Oudenaarde de put nog niet helemaal gedempt is,… zo is een bezoek aan het verre Brugge een regelrechte expeditie waar enkel de kloekste atleten  gelukkig van worden, niet deze oude bergbewoner.  Durf je mee? Vet je kuiten in,… en breek je benen niet.

En morgen? Ga dan gewoon naar je favoriete stad in de Vlaamse Ardennen. Straks staat alles weer te blinken. Hopelijk houden onze handelaars het zo lang uit.

Hier een beeldverslag van de Brugse metten. Hopelijk zijn de bestuurders der openbare werken er ‘des gilden vriend’. Volgens de uitbater van een taverne vorderen  de werken  goed. Maar de klanten,… die blijven weg. Die zitten nu in Geraardsbergen een krakeling te eten, of in Brakel een Geuteling of een lekkere Koekelaring in Zottegem. En deze boer, die liep rond in Brugge, en zuchtte eens diep. De beelden spreken voor zichzelf. ’t Is overal wel iets. Je kan immers kan geen stad opkalefateren zonder eerst in de modder te ploeteren.

Sjarel Klak