Zottegem tegen zwerfvuil

poets-2017-_pers

Zottegem, 04/03/2017: Sinds 1990 organiseert de milieudienst in samenwerking met de Zottegemse milieuraad jaarlijks een zwerfvuilopruimactie. Het blijft nodig om de burger te sensibiliseren want wat er heden ten dage langs de straten en in de bermen aangetroffen wordt tart alle verbeelding! Dagelijks zijn arbeiders in de weer om het zwerfvuil op te ruimen. Het opruimen kost het stadsbestuur handenvol geld: meer dan 120.000 euro per jaar!  

We beseffen met zijn allen dat het zo niet verder kan en het stadsbestuur steekt dit jaar nog een tandje bij om haar inwoners te sensibiliseren. Er worden 5 grote spandoeken geplaatst gekoppeld aan een affiche- en flyercampagne. De boodschap is duidelijk: ZOTTEGEM TEGEN ZWERFVUIL!

Het stadsbestuur doet een oproep aan de bevolking om massaal deel te nemen aan de poetsactie op zaterdag 25 maart. Particulieren/verenigingen/ouder- en buurtcomit és — iedereen wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de zwerfvuilopruimactie. De milieudienst zorgt voor de nodige logistieke ondersteuning. Alle deelnemers moeten hun ingezameld zwerfvuil naar de parking van het Egmontpark brengen alwaar het zal tentoongesteld worden. Op die manier confronteren we onze inwoners met hun afvalgedrag. Alle deelnemers worden om 15.00 uur getrakteerd op een hapje en een drankje door het stadsbestuur.

Net als de vorige jaren gaat de stad terug op zoek naar peters/meters die hun straat zwerfvuilvrij willen houden. De afgelopen jaren hebben 16 vrijwilligers zich hiervoor ge ëngageerd — het stadsbestuur houdt er aan om deze mensen te bedanken voor hun tomeloze inzet!

Op vrijdag 24 maart gaan ook de Zottegemse scholen de straat op om hun schoolomgeving op te ruimen. Maar liefst 1.200 kinderen uit 14 verschillende scholen (lager en middelbaar) zullen gehuld in gele fluohesjes en gewapend met afvalprikkers en witte zakken alle deelgemeenten van Zottegem aanpakken.

Als er over zwerfvuil gediscussieerd wordt is de meest gehoorde kritiek dat er te weinig vuilbakken staan. In 2017 worden er 20 nieuwe vuilbakken geplaatst! Hiervoor werd 10.000 euro uitgetrokken.

Dit jaar zullen ook alle afvalbakopeningen verkleind worden zodat de vuilbakken niet onmiddellijk volgedumpt worden met huishoudelijk afval.

Alle info over de poetsactie en hoe kan ingeschreven worden vindt u op www.zottegem.be.