Geraardsbergen krijgt titel FairTradeGemeente

 

dsc_1587

Geraardsbergen, 05/03/2017: Na een viertal jaren timmeren aan de weg van eerlijke handel werd zaterdag de titel van FairTradeGemeente uitgereikt aan de stad Geraardsbergen. De titel werd uitgereikt door Danka De Croo van Fair Trade Belgium en Eddy Couckuyt, provinciaal gedeputeerde voor ontwikkelingssamenwerking.  
“De titel van FairTradeGemeente wil zeggen dat het stadsbestuur én de inwoners van Geraardsbergen eerlijke handel een warm hart toedragen en er ook effectief werk van maken. Hiermee wil de stad op een heel concrete manier bijdragen aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame lokale producent.”

FairTrade initiatieven

Frans Paeleman, voorzitter van de Noord-Zuidraad licht toe: “De Geraardsbergse FairTrade trekkersgroep en het stadsbestuur coördineerden de voorbije jaren heel wat initiatieven om lokale horeca, handelaars, verenigingen, bedrijven, scholen en de bevolking te overtuigen fairtradeproducten te gebruiken. In 2014 heeft de gemeenteraad de Fairtrade resolutie goedgekeurd, sinds dan drinkt men bij stad en het ocmw fairtrade koffie, we hebben met de bevolking op de kaaifeesten een fairtrade resolutie goedgekeurd, Er is een fairtrade kaart uitgebracht, heel wat scholen, verenigingen, horeca-zaken, winkels, ontvingen ons label “Geraardsbergen meent het” en we hielden onze eerste fairtrade markt.”

Geraardsbergen meent het

Schepen van internationale solidariteit Fernand Van Trimpont is fier op het behalen van de titel. “Fairtrade betekent eerlijke handel, duurzame landbouw en markttoegang voor iedereen”, legt de schepen uit. “Je kan enkel maar werken rond solidariteit met het zuiden wanneer de eigen bevolking zich bewust is van de oorzaken van de onrechtvaardige kloof tussen Noord en Zuid, en vooral zich bewust is van de impact van het eigen gedrag op het Zuiden.”

Lokale handel

Een FairTradeGemeente stelt dus niet enkel duurzame ontwikkeling van de kleine boeren en arbeiders in het Zuiden als doel, maar wil net zo goed kansen bieden aan duurzame landbouwers van bij ons.

“De lokale, familiale landbouw verdient een duwtje in de rug. Van boer tot op je bord: het lijkt een eenvoudige weg, maar toch hebben sommige producten een hele reis afgelegd alvorens op je bord te belanden. Ons doel is om meer mensen aan te moedigen om lokaal aan te kopen. We moeten de transportkilometers verminderen en opnieuw aandacht hebben voor de plaatselijk, duurzaam geproduceerde producten van bij ons”, besluit schepen Van Trimpont.