Milieuweek in Oosterzele

ddl-oosterzele-milieuweek

Oosterzele, 06/03/2017: Ook in 2017 organiseert Gemeente Oosterzele zijn milieuweek; dit keer is Oosterzele al aan zijn 13de editie toe. Water is levensnoodzakelijk; we hebben het nodig om te drinken, te koken, te poetsen, te wassen, in de landbouw, in de industrie, als recreatie, … Een ideale thematische kapstok om de jaarlijkse Oosterzeelse milieuweek aan op te hangen.  

Programma

Vrijdag 10 maart om 19.30 uur in de bib – Openingsavond: vuil of proper?

Elk huishouden produceert afvalwater dat op een of andere manier gezuiverd moet worden. Ook het regenwater moet afgevoerd worden en dat gebeurt bij voorkeur gescheiden van het afvalwater. Het algemene deel wordt toegelicht door Wendy Francken, directeur Vlario. Specifiek voor Oosterzele wordt stilgestaan bij de huidige stand van zaken en de toekomstplannen. Inschrijven is niet nodig. Achteraf wordt een hapje en een drankje aangeboden.

Zondag 12 maart met start om 14 uur – Natuurwandeling

Tijdens deze natuurwandeling gaan de deelnemers op verkenning in het overstromingsgebied van Moortsele om er te genieten van de rust, de stilte en de natuur. Dit overstromingsgebied is een mooi voorbeeld van hoe het functionele van waterberging kan samengaan met de natuur. Afspraak aan de toegang tot het overstromingsgebied in de Kasteelstraat. Inschrijven kan tot woensdag 8 maart via milieu@oosterzele.be of 09 363 99 35/36.

Woensdag 15 maart van 10.30 tot 14 uur – Bandenspanningsactie

Bij regenweer rekent men op de autobanden om tijdens de rit het water af te voeren. Daarbij is het profiel van de banden belangrijk, maar ook de spanning speelt een belangrijke rol voor onze veiligheid in het verkeer. Een ploeg van Teleshop (organisatie van de kringwinkel) controleert de spanning voor jou en zorgt ervoor dat je met de optimale bandenspanning kan vertrekken. Op de parking van sporthal De Kluize; inschrijven niet nodig.

De jaarlijkse klassiekers

Zaterdag 11 maart van 13.30 tot 17 uur in GILO Oosterzele (Geraardsbergse steenweg 69 — 71)

Het Repair Caf é van Oosterzele is terecht een klassieker tijdens de Oosterzeelse milieuweek. Een enthousiaste groep fiksers stelt al voor de 5de keer zijn talenten ter beschikking van de bezoekers. Wie iets in huis heeft dat een defect heeft, kan er mee langskomen op het repair caf é.

Jan Martens: “We zien sinds de eerste organisatie in 2012 dat het aantal bezoekers jaar na jaar stijgt. Deze groep vrijwilligers is dus heel goed bezig en dergelijke initiatieven kunnen we als gemeentebestuur alleen maar ondersteunen en zo veel mogelijk faciliteren.”

De grote lenteschoonmaak! – zaterdag 11 maart

Een andere jaarlijkse traditie is de zwerfvuilactie. Vele inwoners stellen zich hiervoor vrijwillig kandidaat om samen een stukje Oosterzele zwerfvuilvrij te maken. Als vaste ploegen nemen een aantal Oosterzeelse scholen en de ploeg van vaste meters en peters deel. Wie nog vrijwillig wil meewerken, kan dat tot woensdag 8 maart laten weten via milieu@oosterzele.be of   09 363 99 35/36. De Gemeente zorgt voor het nodige materiaal.

Jan Martens: “Ook ik zal die dag aan het ruimen slaan en zo samen met de vrijwilligers Oosterzele een stukje zwerfvuilvrij maken.”

Scholenwerking 13 tot 17 maart

Jong geleerd is oud gedaan. Ook de schoolgaande jeugd wordt niet vergeten en voor de laatste graad van alle Oosterzeelse scholen wordt een boeiend en educatief programma voorgesteld.