Nacht van de Steenuil met Natuurpunt in Herzele

nacht_van_de_steenuil_2017

Herzele, 16/03/2017: Natuurpunt Herzele neemt op zaterdag 25 maart 2017 deel aan de Nacht van de Steenuil met een lezing door Lode Van De Velde en een uilenwandeling. Lode Van De Velde uit Zomergem doet al jaren onderzoek naar het gedrag van de Kerk-, Rans-, Bos- en Steenuil.  

Onderzoek en het verzamelen van gegevens d.m.v. nestkastcontroles leveren een schat aan informatie op. Vogels worden geringd, er zijn braakbalanalyses en zoveel meer. Lodeis ervan overtuigd dat het leven in de ‘nestplaats’ slechts een deeltje uit het uilenleven is. Meerdere vragen blijven onbeantwoord: waar is zijn jachtgebied? Hoe groot is dat of varieert dat? Maar ook: welke invloed heeft het weer op hun gedrag?

Het levensritme van een uil wordt grotendeels bepaald door zijn prooi. De kennis van en het onderzoek op die prooien is daarom van groot belang om het gedrag van uilen in kaart te kunnen brengen. Waarom zit die Kerkuil op die paal? Waarom jaagt die Ransuil boven die gracht? Uiteraard op zoek naar muizen. Uilen vliegen niet zomaar wat rond, ze zijn heel gericht op pad en vertonen vaste patronen om de nacht door te brengen.

Na deze boeiende lezing maken we een wandeling in de omgeving en hopen we – met een beetje geluk – uilen te kunnen waarnemen.

Iedereen welkom. Gratis

Datum: zaterdag 25 maart 2017 van 19u30 tot ongeveer 22u.

Locatie: Parochiezaal, Ransbeekstraat 3, Sint-Antelinks (Herzele)