Hop geeft het bier karakter

Hopus_Primeur_2017 detail.jpg

Ninove, 12/04/2017: Onze reporter ging op onderzoek en ontdekte dat er een verband bestaat tussen dit hoprijke bier en de stad Ninove. De echtgenote van de oprichter kwam immers uit de oudste/stoutste stede. Brouwerij Lefebvre uit Quenast lanceert nu al voor het vijfde jaar op rij de Hopus Primeur.

(Nvdr: Hmm,… onze reporters sturen de afgelopen weken opvallend veel reportages door over lekkere bieren en andere geestrijke dranken. Hoog tijd dat de leden van de eindredactie zelf wat meer op pad gaan want er valt duidelijk veel te beleven binnen èn buiten de grenzen van de Vlaamse Ardennen.)

De typische flesjes met beugelsluiting zijn verkrijgbaar in de bierhandel en bij Colruyt. De Hopus Primeur kreeg dit jaar een extra hopsoort uit de Elzas toegevoegd wat het bier een uitzonderlijk aroma verleent. De Elzas is gekend voor zijn hopaanplantingen en door de ligging tussen de Vogezen en het Zwarte Woud, geeft het klimaat de hopaanplant een extra karakter. Buiten water, gerst en gist is hop een van de hoofdbestanddelen  om een goed bier te brouwen.

Hop is duur in aankoop door de uitzonderlijke zorgen die de plant nodig heeft. Per 100 liter bier is naargelang de samenstelling en gewenste bitterheid, 200 tot zelfs 900 gram hop nodig. Typisch voor Hopus, de naam zegt het zelf, is de lange eerder bittere nasmaak.

Sommigen verkiezen om bij het schenken van een Hopus het onderste van de fles afzonderlijk te schenken in een klein glaasje. Volgens een oud gezegde “ bitter in de mond maakt het hart gezond” , is bier dat veel hop bevat en met mate wordt gedronken, heilzaam voor de gezondheid.

Reporter : FDS