Sp.a Geraardsbergen scoort met pop-up bar

pop -up .jpg

Geraardsbergen, 23/05/2017 – Afgelopen zondag organiseerden de socialisten van Geraardsbergen een pop-up bar in het Abdijpark van Geraardsbergen. Het was een  ludieke actie om de vraag naar een gerestaureerd park en een cafetaria in het Abdijpark kracht bij te zetten.

Het werd een zonovergoten zondag waardoor de pop-up bar heel wat bezoekers trok.

“Het was leuk om mensen bij elkaar te brengen om eens stil te staan bij de toekomst van het Abdijpark van Geraardsbergen” zegt Emma Van der Maelen. Velen van de bezoekers hebben de tijd van de cafetaria nog meegemaakt en vertelden verhalen van vroeger. Waar het terras zich bevond, waar de spelletjes stonden, waar de toog stond,… De glorietijd van het Abdijpark besloten velen onder hen. “Iedereen moest spijtig genoeg vaststellen er afgelopen jaren onvoldoende inspanningen geleverd werden om het Abdijpark in ere te herstellen. Zelfs de restanten van de cafetaria liggen er nog steeds” besluit Bram De Geeter. Hoog tijd dus voor sp.a geraardsbergen om het park, dat één van de mooiste van Vlaanderen zou kunnen worden, op te waarderen.

Uit de gesprekken van de pop-up bar bleek dat vele Geraardsbergenaars zelf een visie hebben over hoe hun Abdijpark er zou moeten uitzien. Het voorgestelde masterplan en beheersplan voor het Abdijpark, dat nog jaren op zich zal laten wachten, bevat enkele ingrijpende wijzigingen en omvat niet alle noodzakelijkheden. Zo werd afgelopen zondag duidelijk wat een meerwaarde een drankgelegenheid zou kunnen bieden, bleek duidelijk dat gezinnen met kinderen echt nood hebben een openbaar toilet én reageerden veel bezoekers geschokt op het plan om de Japanse sierkerselaars (roze bomen aan de ingang van het park) te kappen.

‘In het masterplan gaat men ervan uit dat het het restaurant in het Abtenhuis zal volstaan als horecagelegenheid. Wij wensen echter een meer laagdrempelige horecazaak die bovendien dichter in de buurt is van het park zelf (en zeker van de speeltuin). Het zou ten andere een goede zaak zijn, mochten er twee handelszaken in het abdijpark gevestigd zijn: het zou de sociale controle verhogen en dus de kans op vandalisme en sluikstorten verminderen’ vult De geeter aan.

“ We waren aangenaam verrast dat de bezoekers zo een sterke visie hebben over hoe het Abdijpark er in toekomst zou moeten uitzien” zegt Emma Van der Maelen. “We zullen dan ook voorstellen dat de burgers meer betrokken worden bij de verdere visiebepaling van het Abdijpark”.

Maar dit wil niet zeggen dat de huidige meerderheid het project opnieuw op de lange baan moet schuiven. Er moet nu werk gemaakt worden om het startschot voor het masterplan te geven. Want het moment voor de pop-up bar was niet zomaar gekozen zegt Bram De Geeter. “Nu zondag is het namelijk dag van het park in Vlaanderen. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen organiseert men leuke activiteiten om mensen naar de parken te lokken en hen een leuke dag te laten beleven”. Geraardsbergen zou met een gerestaureerde Abdijpark één van de trekpleisters kunnen worden. “Wij hoopten samen met de bezoekers om binnen afzienbare tijd een pop-up bar te kunnen organiseren op het terras van de nieuwe cafetaria” besluiten Emma en Bram.