Bomaanslag Brussel: Een genuanceerde duiding door Matthias Diependaele, vlakbij na de aanslag + fotoreportage (FDS)

20170620 - aanslag brussel centraal - TV-ploegen in Brussel Centraal

Brussel, 21/06/2017 –  Na de bomaanslag, die gelukkig maar gedeeltelijk lukte, waren er deze morgen opvallend minder treinreizigers met bestemming Brussel. Pas na 8 uur werd het mogelijk terug in- en uit te stappen in Brussel Centraal. Lees  verder de genuanceerde duiding  door Matthias  Diependaele (Zottegemnaar / N-VA)  die via het Centrale Station naar huis wou sporen en vlak na de aanslag getuige was van de aanpak door de politie- en hulpdiensten. (FDS)

20170620 - aanslag brussel centraal - Politie-trein

Gisterenavond werd duidelijk dat Brussel Centraal aan een ramp ontsnapte. De zwaarste bom, een spijkerbom om veel gekwetsten en doden te maken kwam gelukkig niet tot ontploffing.  De 37 jarige terrorist Oussama Zariou werd gelukkig tijdig door soldaten uitgeschakeld vooraleer hij veel onschuldige slachtoffers kon maken. Opvallend ook dat de misdadiger wachtte tot ’s avonds om zijn plan tot uitvoer te brengen, of dit iets te maken zou hebben met de ramadan van de moslims is niet geweten.

20170620 - aanslag brussel centraal - Plaats waar kleine bom ontplofte

Veelbetekenend dat het weeral om een inwoner van Sint-Jans-Molenbeek ging. Dit is een zeer slechte zaak voor het toeristisch en algemeen imago van Brussel dat stilaan de reputatie krijgt van een te mijden stad. Dit allemaal door de schuld van extremisten die hun godsdienst misbruiken. (verslag & foto’s: Freddy De Schuiteneer)

N-VA_VP_Matthias Diependaele_jpeg (6)

Interview met Matthias Diependaele.

De Beiaard : Mr. Diependaele, u was vlak na het gebeuren in de buurt van het Centrale Station. Kan u duiden wat u te zien kreeg?

Matthias Diependaele: Voor alle duidelijkheid: ik was niet IN het station. Op basis van mijn tweets maken ze nu van mij een “ooggetuige”. Maar ik heb de explosie zelf niet gehoord of gezien.

De Beiaard :   U was toch ter plaatse. Wat heeft u gezien en beleefd?

Elke dinsdagavond hebben wij politiek overleg. Normaal rij ik daarna mee met Louis Ide uit Zwalm naar huis. Maar Louis zit voor zijn werk in Geneve. Vandaar dat ik met de trein naar huis ging zoals bijna elke andere dag. De vergadering was ook uitzonderlijk vroeg gedaan. Normaal duurt die tot 22h of 23h. Maar deze keer was het rond half negen al gedaan.

Ik ga dan van het partijsecretariaat naar het centraal station langs de Koloni ënstraat. Toen ik op ongeveer 100 meter van het station was kwamen er mensen buiten gelopen. Sommigen onder hen al huilend en duidelijk geschrokken. Ik had nog niet door wat er aan de hand was en ben verder gelopen. Toen ik vlak voor het station was kwamen er heel wat politiewagens, brandweerwagens, ambulances en militairen toe. Zij vroegen ons om achteruit te gaan en lieten dus weten dat we niet meer in het station binnen konden. Hier viel mij vooral op dat verschillende agenten met een getrokken wapen in de hand stonden. Dat is het moment dat het tot mij doordrong dat het om meer ging dan een bomalarm. Ik hoorde ook iemand vertellen tegen een agent dat hij zijn aktetas nog had binnen laten staan. Hij had die op de grond gezet “na de eerste explosie”.

De perimeter werd dan wat vergroot. Ik hoopte nog om met de trein naar huis te kunnen en bleef nog een tijdje staan. Ik geraakte aan de praat met een franstalige journalist en die had wat meer info. Blijkbaar was er een kleine explosie geweest en werd de dader neergeschoten. Veel meer heb ik daar niet vernomen. Ik zag wel nog DOVO toekomen.

Na een uur, of mss wat langer, kwam er plots nog een grote groep mensen uit het station. Een 100 à 150 mensen zaten blijkbaar nog binnen en konden niet vroeger veilig naar buiten.

Vanaf dan werd het ook duidelijk dat ik niet meer met de trein naar huis zou geraken. Ik ben dan op zoek gegaan naar een taxi, maar er waren er niet veel… Ik ben dus maar laat thuis gekomen. Eigenlijk even laat (tegen 12h) als op andere weken dat de vergadering niet uitzonderlijk vroeger gedaan is…

Ik ben vooral blij dat er geen onschuldige slachtoffers gevallen zijn. Enkele mensen waren natuurlijk erg geschrokken en ik hoop dat die kunnen rekenen op de nodige begeleiding.