Open VLD Zottegem pleit voor paarse vuilniszak

Lode en Lieve artikel vuilniszakken

Zottegem, 21/06/2017 – Open VLD Zottegem pleit voor een paarse vuilniszak die toelaat alle plastic-afval in aan te bieden. Het voorstel moet leiden tot 20% minder zwerfafval. (PDV)

Persbericht van Lode Bruneel, de voorzitter van Open VLD Zottegem

Van blauwe naar paarse vuilniszak

Iedereen kent ongetwijfeld de blauwe PMD-vuilniszak. Maar wat mag daar nu precies in? Plastieken flessen mogen wel, plastieken folie dan weer niet. Wie niet zeker is of iets in de blauwe zak mag en het risico niet wil lopen dat zijn zak niet wordt meegenomen, opteert voor de zekerheid dan maar voor de algemene, gele zak. Deze keuze voor de gele zak is echter nefast voor jou en voor het milieu. In Zottegem betaal je namelijk 15 euro voor een rol van 10 gele zakken maar slechts 2,5 euro voor een zelfde rol van de blauwe variant. Hoe meer je dus kan vermijden dat afval in de gele zak belandt, hoe voordeliger het wordt.

Momenteel lopen twee proefprojecten in Vlaanderen: eentje met de roze zak en eentje met de paarse zak, waarin mensen geen onderscheid meer moeten maken tussen wat in de PMD-zak mag en wat niet. De roze zak brengt een extra ophaalronde met zich mee of moet apart binnengebracht worden naar het containerpark.

Vandaar ons voorstel voor een paarse zak  (P+MD-zak). Deze nieuwe paarse zak kost evenveel als de blauwe maar laat je toe om er alle plastieken voorwerpen in te recycleren. Zowel flessen dus, als folies, als botervlootjes,…

De verwachting is dat de invoering van deze paarse zak tot 20% minder zwerfvuil zou leiden en dat dit tegen 2022 zou leiden tot een reductie van 16 kg restafval per inwoner.   Wetende dat het restafval verbrand wordt en het afval uit de andere zakken wordt gerecycleerd, is het snel duidelijk dat deze nieuwe zak ook voordelig is voor het milieu.  We moeten restplastic niet meer bekijken als afvalproduct maar als grondstof! Iedereen wint. Waarop wachten we nog?