Dak markthal Sint-Lievens-Houtem wordt gemonteerd

unnamed (4)

Sint-Lievens-Houtem, 06/07/2017 – Het dak van de grootste markthal van het land wordt momenteel gemonteerd in Sint-Lievens-Houtem. (HDK, foto’s LA.M.P.)

De Oost-Vlaamse gemeente Sint-Lievens-Houtem bouwt aan een uniek project, namelijk een overdekking van een deel van het Marktplein. De Markthal zal een oppervlakte hebben van 2000 m ².  Een dergelijke omvangrijke overkapping is uniek in Europa.

unnamed (4)

Het dak wordt op de grond voorgemonteerd.

De constructie bestaat uit 25 stalen peilers en een volledig transparant glazen dak. Momenteel wordt het dak voorgemonteerd op de grond en wordt het nadien in diverse delen met hijskranen op de stalen peilers geplaatst.

unnamed (5)

De diverse dakdelen worden vooraf op de grond gemonteerd om nadien met hijskranen op de verticale peilers te worden geplaatst.

Als de werken volgens planning verlopen zullen op 12 juli twee montagekranen (ook wel telescoopkranen genoemd van 100 en 300 ton) de vijf delen van het dak, per onderdeel optillen en op de verticale peilers plaatsen. De dakdelen wegen tussen de 13,5 ton en 20,3 ton en samen hebben ze een oppervlakte van 2000 m2.

unnamed (6)

Binnenkort wordt het dak op de peilers geplaatst en dan zal het uitzicht compleet anders zijn.

De Markthal wordt als de kers op de renovatie-taart van het Marktplein aanzien. Het zal een ontmoetingsplaats worden voor jong en oud voor weekmarkten, voor de jaarmarkt en voor diverse gemeentelijke evenementen en kermissen, aldus schepen Tim De Knyf.

unnamed (7)

Tweeduizend m2 dakconstructie wordt  klaar gemaakt.
De fotoreeks dateert van 6 juli 2017.