Zaterdag 8 juli: Bierhappening in Brakel

3002735-f99338363a8994b41ed64fd2f147742c

Brakel, 07/07/2017 –  Na het grote succes van de eerste twee edities van de Brakelse Bierhappening, kon uiteraard de derde editie niet uitblijven. Gezien de fijne en vruchtbare samenwerking met de mensen van BLES (Bierliefhebbers van de Egmontstede), hebben de Brakelse Biervrienden, dit jaar weer geopteerd om met hen samen te werken. (BB)

De 3 de Brakelse Bierhappening gaat dit jaar door op zaterdag 8 juli van 15 tot 24 uur en wordt uitzonderlijk, omwille van de dorpskernhernieuwing, georganiseerd in de tent die opgesteld zal staan op de parking van Sporthal de Rijdt, Jagerstraat 64 A te Brakel. Net zoals verleden jaar is de toegang weer volledig gratis. De bedoeling blijft om het grote publiek kennis te laten maken met gekende, en minder gekende Belgische bieren.

Dit jaar hebben reeds een 14 tal brouwerijen toegezegd, hetgeen betekent dat wij een 50 tal verschillende bieren kunnen aanbieden. Zo is er dit jaar Gulden Draak Brewmaster (10,5%) van het vat. Dit bier heeft gedurende enkele maanden kunnen rijpen op oude whiskyvaten waardoor het een zeer speciale smaak krijgt.

Van dezelfde brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde is er ook  de blonde Piraat (10,5 °) van het vat te verkrijgen. Verder is er ook iets unieks: Belgisch bier gebrouwen met toevoeging van Italiaanse wijn!

Ook de vijf bieren van Brouwerij Gruut uit Gent zijn te proeven. Deze bieren zijn vrij uniek omdat ze worden gebrouwen zonder hop. Hop werd in de twaalfde eeuw in onze streek ingevoerd en zorgde voor een mooiere schuimkraag, een betere smaak en vooral voor een langere houdbaarheid van het bier. Deze hop verving het zogenaamde gruut. Gruut was een mengsel van gagel, plaatselijke planten en kruiden.

Dat de Bierhappening succes heeft blijkt uit de deelname van Brouwerij Hof Ten Dormaal uit het Brabantse Tildonk en Brouwerij Enigma uit het verre Limburgse Heusden-Zolder. D

Alle deelnemende brouwerijen op een rijtje

De Graal, Brakel, Enigma, Heusden-Zolder, Huyghe, Melle, Gruut, Gent, Gemeldorpbrouwerij, Lierde, Van Steenberge Ertvelde, Hof Ten Dormaal, Tildonk, De Gijzenzelse Microbrouwerij, Gijzenzele, Roman Oudenaarde, Petre Devos Oudenaarde, Brasserie Tonaise Dendermonde, Brouwerij Boelens Belsele, Brouwerij Van Den Bossche Sint-Lievens-Esse, Brouwerij Steeman Mespelare.

Praktisch

De bierproeverij verloopt als volgt: bij het binnenkomen van de tent kan je een proefglas krijgen mits een waarborg van 3 Euro. Met dit glas kunnen de mensen dan langs de verschillende brouwerijen gaan en kunnen zij vrij, tegen de afgifte van een jeton (prijs: 1,5 Euro), een biertje proeven.

Om het wat vlotter te laten verlopen, kun je voor 10 Euro een proefpakket kopen. In dit proefpakket zit een proefglas en vijf jetons.

Brakelse streekproducten

“Omdat wij van Brakel zijn en Brakel in ons hart dragen vonden wij het opportuun om van de gelegenheid gebruik te maken om de Brakelse artisanale producten eveneens te promoten”

Naast het bier proeven wordt ook de mogelijkheid geboden om de verschillende Brakelse kazen te proberen. De kazen komen van de Kaashoeve uit Everbeek, de Sint- Micha ëlshoeve uit Michelbeke en ook van de Brakelse Schapenmelkerij. De verschillende kazen worden geserveerd met echte Gentse mosterd van Tierenteyn!!

Daarnaast is er ook de mogelijkheid om gratis te proeven van een typisch streekproduct: de mattentaart. Deze mattentaarten worden aangeboden door Atelier Mattentaarten uit Lierde.

Natuurlijk wordt er ook gezorgd voor de nodige animatie, zo is er in de namiddag het optreden van Dance — Fever en is er voor de kinderen een springkasteel en speeltuin. Parkeren kan gratis op de twee parkings in de Meerbeekstraat te Brakel.