Minder woninginbraken in Zottegem en nog andere Koekelarings (2017 – 30)

koekelarings1111

Zottegem, 09/08/2017 — Een ruiterommegang en sluitingen op 15/8, reuzen op stap en
woninginbraken, feesten her en der en speciale verkeersregelingen enz. Meer hierover en nog andere nieuwtjes kunt u lezen in deze nieuwe reeks Zottegemse Koekelarings.


Reuzenfamilie naar Herzele: Op zondag 13 augustus geven de Zottegemse reuzen
Cambrinus en Cambrina niet thuis. Naar jaarlijkse gewoonte gaan ze die dag samen met hun kinderen Trees en Leo op tegenbezoek bij de Herzeelse reuzenfamilie (Walter, Aldegonde en Zeger) die ook ieder jaar op de Zottegemse Sinksenfoor komt meedansen. Op hun beurt worden de Zottegemse reuzen nu tegen 16 uur verwacht aan caf é De Mergelhoek vanwaar ze dan stoetsgewijs vertrekken voor een rondgang ter gelegenheid van de Stationskermis in Herzele. In september hebben de Zottegemse reuzen nog twee uitstappen in hun agenda staan: op zaterdag 2 september gaan ze mee opstappen in een reuzenstoet in Deurne-Antwerpen en vanuit Lokeren kregen ze een uitnodiging om er op zondag 24 september aan een folkloristisch feest deel te nemen.

Minder woninginbraken: Onlangs moesten we in deze rubriek nog meedelen dat er zich in het voorbije jaar 2016 in Zottegem, naast nog een groter aantal verkeersongevallen met alleen maar materi ële schade, ook 127 verkeersongevallen met dodelijke (2), zwaargewonde (12) en/of lichtgewonde (113) slachtoffers voordeden. Dat waren er 19 meer ten opzichte van 2015 en ook in tegenstelling met de dalende trend in meer dan de helft van alle steden en gemeenten in ons land. Beter nieuws is er nu met betrekking tot woninginbraken. Alhoewel in bijna 100 van de 589 Belgische steden en gemeenten in 2016 meer werd ingebroken dan in het jaar voordien, blijkt uit de statistieken van de federale politie dat voor het vijfde jaar op rij het totale aantal woninginbraken in ons land stelselmatig afneemt. Wat Zottegem betreft, werden er verleden jaar in onze Egmontstad 31 woninginbraken geregistreerd. Dit komt neer op 0,26 per honderd woongelegenheden en dat zijn er vijftien minder dan in 2015 (toen 46). De cijfers voor de drie jaren tevoren zijn: 49 in 2012, 46 in 2013 en 51 woninginbraken in 2014. Over hoeveel van deze inbraken opgehelderd werden door de dader(s) ervan op het spoor te komen, is niets gecommuniceerd.

Stadsdiensten en zwembad gesloten: Wegens dan de feestdag van O.-L.- Vrouw
Hemelvaart zullen de deuren van het stedelijk zwembad in de Bevegemse Vijvers op dinsdag 15 augustus de hele dag dicht blijven. Het infokantoor van de dienst toerisme in het stadhuis, de stadsbibliotheek in het Kasteel van Egmont en alle andere stadsdiensten zullen eveneens op die dag niet toegankelijk zijn. Het speelplein Hemelrijk zal ook al daags tevoren, op maandag 14 augustus, gesloten blijven. Aansluitend bij de normale wekelijkse sluitingsdag op maandag zal het hek van het Ilva-recyclagepark aan de Ballingsweg (uiteraard) ook op dinsdag niet opengaan.

Geluidshinder Montmartre: Naar aanleiding van de driedaagse Montmartrefeesten op
vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 augustus heeft het college van burgemeester en
schepenen besloten om een afwijking toe te staan op de door de Vlaams Regering vastgelegde normen voor muziek (nachtlawaai) in openbare en private inrichtingen en is aan het organisatiecomit é toestemming verleend om muziek te maken op de openingsdag vanaf 19 uur, op zaterdag vanaf 18 uur en op zondag vanaf 11 uur telkens tot 1 uur ’s nachts.

Openluchtmis aan Sint-Annakapel: Op de openingsavond van de Montmartrefeesten staat er, na eerst een korte muzikale rondgang met bloemenhulde aan de oudste inwoner van de wijk, ook opnieuw een openluchtmis op het programma. Nadat ze gedurende een vijftal jaren (van 2007 tot 2011) op het Montmarteplein zelf doorging, vindt deze misviering op vrijdag 11 augustus, zoals tevoren, nu weer plaats aan de Sint-Annakapel in de F. De Beckstraat, om 19u30. Voor in geval van regenweer zal daar voor het publiek de nodige overkapping voorzien worden. De misviering zal opgeluisterd worden door de Zottegemse koninklijke harmonie Vrije Kunstkring die daarna ook op het Montmarteplein zal concerteren (om 20u15). Vervolgens is er omstreeks 21 uur nog een optreden van Ratatou. (lees ook verder bij ‘Speciale verkeersregelingen’).

Ruiterommegang in Sint-Maria- Oudenhove: In een organisatie van de plaatselijke Sint- Hubertusgilde vindt in Sint-Maria- Oudenhove naar jaarlijkse gewoonte op de feestdag van O.-L.- Vrouw Hemelvaart, komende dinsdag 15 augustus dus, de traditionele ruiterommegang plaats. Na de zegening van paarden en ruiters om 15 uur aan de parochiekerk gaat de optocht via de Brakelstraat, Lilarestraat, Faliestraat, Vijfstraat, Kloosterbosstraat, Elverenberg, Kasteeldreef, Berendries, Torenweg, Boterhoekstraat en Oudenhovestraat terug naar het Sint- Hubertusplein. Zowel tijdens de zegening en bij de start van de optocht als bij de terugkeer van de ruiters op het Sint-Hubertusplein zal de plaatselijke koninklijke muziekmaatschappij Sint-Cecilia voor de muzikale omkadering zorgen (lees ook verder bij ‘Speciale verkeersregelingen’).

Nog meer buurtfeesten: Dat, naast de nieuwjaarsmaand, in nog grotere mate de vakantie- en zomerperiode uitnodigt voor de organisatie van een buurtfeest, is in de voorbije weken al op een vijftiental plaatsen gebleken en ook in de komende weken zal dat nog het geval zijn. Zo hebben onder andere de inwoners van de Magnoliastraat in de wijk Bijloke afspraak op zaterdagavond 12 augustus en ook de inwoners van het gedeelte van de Wijnhuizestraat tussen de Smissenhoek en de Plankebeek (in de Erwetegemse volksmond ook ‘den boulevard’ genoemd) komen dan bijeen. Twee weken later, op zaterdag 26 augustus, wordt nog op een drietal plaatsen een buurtfeest georganiseerd: voor de inwoners van een deel van de Grote Lage in Strijpen, in het Schilderken in Sint-Maria- Oudenhove, en voor de inwoners van de Abeelstraat en Iepenstraat en F. Van De Meulebrouckestraat in de wijk Bijloke.

Pizzatruck ook in Leeuwergem: Eerder reeds hebben we in deze rubriek gemeld dat men voortaan iedere week op woensdagavond en vrijdagavond respectievelijk op het Sint- Hubertusplein in Sint-Maria- Oudenhove en op het H. Hartplein in Bevegem een pizzatruck kan aantreffen. Het stadsbestuur heeft aan de uitbater ervan nu ook toelating gegeven om met zijn tien meter lange open vrachtauto wekelijks op maandagavond van 17 tot 22 uur post te vatten op het pleintje aan het kruispunt Leeuwergemstraat / Oude Heirbaan in Leeuwergem. De pizzabakker moet hiervoor per semester en per locatie 330 euro in de stadskas neertellen.

Speciale verkeersregelingen: ‘De Zaat Raast’ is de naam van een rally voor klassieke
sportwagens (gebouwd tot 1978) met start en aankomst in Temse. Ditmaal voert de twaalfde editie ervan op zondag 13 augustus de jaarlijks zowat 150 deelnemers doorheen de Dender- en Zwalmstreek. Daarbij is er onderweg ook een tussenstop voorzien in de Penitentenlaan in Velzeke. Daarom zal daar die dag van 9 tot 14 uur op het plein (linkse en rechtse gedeelte) een parkeerverbod gelden voor andere automobilisten. Omwille van de jaarlijkse ruiterommegang in Sint-Maria- Oudenhove zal er op O.-L.- Vrouw Hemelvaart(dins)dag 15 augustus van 10 tot 20 uur niet mogen geparkeerd worden in de Lilarestraat en Processieweg en op het Sint-Hubertusplein (+ rijbaan + aanliggend gedeelte van de Faliestraat, Kerkstraat en Openveldweg). Ook wordt dan in de Lilarestraat van 13 tot 20 uur het eenrichtingsverkeer opgeheven teneinde het verkeer vanuit Zottegem/Erwetegem naar Brakel (en omgekeerd) via deze straat te kunnen omleiden. Het verkeer vanuit Sint- Goriks-Oudenhove moet omrijden via de Processieweg. Naar aanleiding van de driedaagse Montmartrefeesten zijn volgende speciale verkeersmaatregelen voorzien, die allemaal van toepassing zijn van vrijdagmorgen 11 augustus om 6 uur tot maandag 14 augustus om 18 uur: parkeerverbod op het Montmartreplein en in de F. De Meyerstraat en G. Schockaertstraat (deel tussen F. De Beckstraat en Zuidstraat) alsook enkel op vrijdag 11 augustus van 16 tot 21 uur in de F. De Beckstraat (+ ook geen verkeer toegelaten) // Alleen plaatselijk verkeer toegelaten in de Zuidstraat (uitzonderlijk in beide richtingen) alsook in de G. Schockaertstraat, F. De Beckstraat en Sint-Annastraat (tussen F. De Beckstraat en Van Aelbrouckstraat) // Geen verkeer toegelaten op het Montmartreplein en in de F. De Meyerstraat. (DE BAKKER)