Gevaarlijke planten: Opgelet voor de berenklauw

bereklauw - IMG_0489

Vlaamse Ardennen, 16/082017 – Opgelet voor deze wilde plant, die nu overal te vinden is langs de kanten van weiden en velden: de berenklauw. Het sap van de plant kant ernstige huidschade veroorzaken. (SjK) 

bereklauw - IMG_0484

Van jongs af leren we op ‘de boerenbuiten’ de gevaarlijke planten herkennen, maar de stedeling die komt genieten van een ferme wandeling (of hier komt wonen) beschikt niet altijd over deze kennis. Alhoewel,… de berenklauw overleeft ook in de stad langs snelwegen en op braakland. De gevaarlijkste (grootste) soort rukt vanuit de Brusselse regio op naar Vlaanderen.

bereklauw - IMG_0486

Er zijn twee soorten gekend in ons land. De meest indrukwekkende is de reuzenberenklauw, die tot 5 meter hoog kan groeien. De inlandse berenklauw wordt ‘amper’ twee meter hoog. Je kan ze van mekaar onderscheiden omdat de reuzenberenklauw rode vlekken heeft op de stengels. Maakt dat veel uit? Nee, want je blijft er beter van af. Contact met het sap kan huidschade veroorzaken.

bereklauw - IMG_0483

Vandaag staan deze planten in volle bloei, waarbij ze met grote bloemschermen alle aandacht trekken. Meer info lees je op de website brandwonden.be (foto’s: SjK)

 

X