Goed nieuws voor AZ Sint-Elisabeth Zottegem!

151126_650_bas_g_12__870_653_85_s_c1

Zottegem, 09/09/2017 –  Het is feest in het Algemeen Ziekenhuis Sint‐Elisabeth in Zottegem. Het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg kende het ziekenhuis het internationale NIAZ‐kwaliteitslabel toe.

Hiermee krijgt het ziekenhuis een positiefrapport voor veilige en kwaliteitsvolle zorg. Het label geeft ook aan dat hetziekenhuis een werkcultuur heeft die gericht is op continu verbeteren. Het internationale kwaliteitslabel wordt uitgereikt na een uitgebreide audit. In de maand mei waren 8 auditoren een ganse week in het ziekenhuis actief. Van 8 tot 12 mei werden tal van processen grondig doorlicht. Het hele ziekenhuis, tot en m ét het Medisch Centrum in Brakel werden onder de loep genomen. Daarbij ging het niet alleen om een beóórdeling van afspraken en procedures, maar vooral om de daadwerkelijke opvolging daarvan in de dagelijkse praktijk.

“Het doorvoeren van een integrale verbetercultuur, waarbij de gehele organisatie alert is op verbetermogelijkheden en die ook aanpakt, is één van de absolute voorwaarden voor het behalen van een NIAZ accreditatie,” vertelt algemeen directeur Frank Verbeke. “Onze veilige en kwaliteitsvolle zorg is een prestatie van alle ziekenhuismedewerkers en artsen.” Tijdens de audit moest het ziekenhuis aantonen dat het op reproduceerbare wijze een acceptabel niveau van kwaliteit van zorg kan voortbrengen. Om dit te meten gebruiken de auditoren criteria of normen, die gericht zijn op hoge kwaliteit van de zorg, veilige zorg en effectief bestuur. Honderden documenten werden ingekeken en aan de hand van bevragingen bij medewerkers, vrijwilligers, huisartsen en pati ënten observeerden de auditoren de werking van het ziekenhuis. Het eindresultaat was positief.

“Het behalen van de NIAZ accreditatie is een signaal dat pati ënten, doorverwijzers en ook andere ziekenhuizen… nog meer vertrouwen kunnen hebben in ons goed georganiseerd en veilig ziekenhuis”, duidt accreditatie‐coördinator Katrijn Cobbaut. Maar er is meer. “Het streven naar kwaliteit van onze zorg stopt niet bij het behalen van deze NIAZ‐accreditering. Onze ziekenhuismedewerkers blijven alert en we gaan door met interne audits, veiligheidsrondes en bijscholingen, want onze zorg voor kwaliteit dragen we continu.”

 (Foto Boeckx Architects)

X