Reuzengilde Geraardsbergen wordt beloond voor harde werk

unnamed (2)

Geraardsbergen, 09/09/2017 – De Geraardsbergse Reuzen en de Reuzengilde worden gezien als het toonbeeld in Vlaanderen.  De laatste jaren waren voor het bestuur en de dragers drukke jaren. (LB)

In 2014 werd een nieuw bestuur samengesteld en werd als eerste initiatief een noodzakelijke vernieuwing en restauratie van onze reuzen doorgevoerd. Ons verfraaid reuzentrio werd voor het eerst voorgesteld tijdens het huwelijk van Goliath en Gerarda in 2015. Voor een massaal opgekomen publiek gaven onze reuzen elkaar het ja-woord.

Om hun huwelijk te vieren met hun vrienden van andere steden nodigden onze reuzen, later dat jaar een 40-tal reuzen uit voor een heuse reuzenstoet. De uitwisselingsverplichtingen die deze stoet met zich meebracht duren nog voort tot in 2018.

Ons reuzentrio werd ook uitverkoren voor de eerste Vlaamse Reuzenkalender in 2015.

Het bestuur van de reuzengilde was mee stuwende kracht om “De Processie van Plaisance”, ter gelegenheid van haar 500-jarig bestaan te laten erkennen als Vlaams Immaterieel cultureel erfgoed.

Nadat in 2015 alle schijnwerpers op onze reuzen werden gericht was het in 2016 tijd om de mannen onder de reuzen alle aandacht gegeven. Zo werd een historisch kostuum voor de reuzendragers aangekocht. Dit kostuum is geinspireerd op de kledij die de zakkendragers vroeger aanhadden. Deze zakkendragers (laden en lossen van de schepen aan de Dender) hadden jarenlang het alleenrecht om onze reuzen te dragen.

Anno 2016 werden onze huidige reuzendragers aan de proef die de zakkendragers destijds moesten afleggen om te kunnen toetreden tot de zakkendragersgilde.

Daarbovenop werden In 2016 de Reuzen ook erkend als immaterieel cultureel Vlaams erfgoed.

Al deze activiteiten    bleven ook buiten onze stadsgrenzen niet onopgemerkt, waardoor onze reuzen een veelgevraagde gast werden in andere steden tijdens unieke evenementen. Nationale feestdag te Brussel, Reuzendag te Bokrijk , Oostende voor anker,    Katuit te Dendermonde, … het is maar een kleine greep uit de vele uitstappen die onze reuzen maakten.

De bekroning

Net toen wij als reuzengilde dachten dat het steeds moeilijker zou worden om onszelf te overtreffen werd uit de meest onverwachte hoek de kers op de taart gezet.

Onze Geraardsbergse Reuzen met hun bestuur en dragers werden uitgenodigd om in het weekend van 13 tot 15 oktober deel te nemen aan een groot internationaal Reuzencongress in Catalonie. Het congress zal plaatsvinden in de stad, het kan niet beter passen, “Reus”.    Uit elk Europees land werden slechts 2    reuzenfamilies uitverkoren.

unnamed (3)

Het waarom

Naast ons eigen Geraardsbergs reuzentrio werd ook Lier uitverkoren. Lier werd gekozen omdat zij de oudste reus (ook een Goliath) van Belgi ë hebben.

De reuzengilde van Geraardsbergen werd (in overleg met de Catalaanse overheid en Reuzen in Vlaanderen) dan weer uitverkoren door een combinatie van factoren. De Geraardsbergse Reuzengilde en Reuzen worden gezien als ‘het’ toonbeeld van de Vlaamse Reuzencultuur! Vooreerst is onze Goliath de zwaarste reus van Belgi ë door één man gedragen. Onze reuzen zijn ook één van de oudste in Belgi ë en vielen op door hun prachtige kostumage.

Maar ook de hele entourage van onze reuzen heeft er toe bijgedragen dat de Catalaanse overheid koos voor    Geraardsbergen als vertegenwoordiger van Vlaanderen op het congress. Het feit dat onze reuzengilde zeer actief is, viel op. Ook het oog voor detail bij de keuze van een historisch kostuum voor onze reuzendragers speelde zeker mee in de beslissing. Het plezier dat onze reuzen brengen bij toeschouwers en de dragers zelf was ook een meerwaarde.

De middelen

Dat onze reuzengilde deze eer krijgt zou uiteraard niet mogelijk zonder de nodige financi ële steun.

De Catalaans overheid staat in voor het vervoer en het verblijf van onze reuzendragers gedurende het hele weekend.
Het stadsbestuur van Geraardsbergen werd bereid gevonden om het transport van onze Reuzen (1500 km) te bekostigen. De handige harry’s onder onze stadsarbeiders maakten ondertussen al stevige transportkisten, zodat de koppen, kledij en atributen van onze reuzen de lange reis veilig kunnen maken.

Ook zal VZW De Reuzengilde de nodige inbreng doen om het verblijf ter plaatse te bekostigen.

De voorbereidingen

Alvorens aan ons avontuur te beginnen worden het nog drukke weken voor onze gilde.

Er zullen kleine herstellingswerken gebeuren aan de manden. Ook kan ons reuzentrio rekenen op een heuse schoonheidsbehandeling. Zij mogen op bezoek bij de kapper en de schminkster. De kledij wordt naar de droogkuis gebracht. Zwaard en schild worden opgepoetst. Alles wordt in het werk gesteld om in Cataloni ë de beste indruk te maken.

Praktisch

Het congress in Reus vindt plaats van donderdag 12 oktober tot en met 15 oktober.

De buitenlandse groepen worden echter vooral verwacht op zaterdag en zondag.

Het belooft alvast een druk programma te worden.    Naast een permanente tentoonstelling van alle Catalaanse en internationale reuzen vinden tal van reuzenparades plaats, met ook een avondstoet op zaterdag.

Onze delegatie zal van donderdagavond tot en met maandag aanwezig zijn in Reüs.

Niet alleen zijn wij als bestuur en dragers zeer fier, wij zijn er zeker van dat de Geraardsbergse bevolking met ons zal meeleven op dit internationale avontuur.

Onze burgemeester en onze “reuzenschepen” zijn alvast heel trots op deze bekroning.

Burgemeester Guido Depadt:  “Geraardsbergen trekt al een tijdje de internationale kaart. Niet alleen via ons toeristisch infokantoor, maar ook en vooral via de sportevenementen. Dat onze reuzen daar nu aan toegevoegd worden, kan onze uitstraling enkel maar versterken.”

Schepen Kristin Van Geyte:  ‘De reuzen zetten Geraardsbergen en de reuzenfamilie op de internationale kaart’ ‘De reuzenfamilie is er in geslaagd door Reuzen in Vlaanderen geselecteerd te worden als één van de 2 reuzenfamilies voor Cataloni ë en daar zijn wij ongelooflijk fier op!’  

 

X