Stad Zottegem organiseert realistische noodoefening in fuifzaal

PDV_Multidisciplinaire oefening 0

Zottegem, 12/09/2017 –  Op maandagmiddag 18 september organiseert de stad Zottegem in samenwerking met de lokale hulp- en veiligheidsdiensten en 6 Zottegemse scholen een fuif voor de laatstejaars scholieren waarna een realistische simulatieoefening van een echte noodsituatie in de fuifzaal van de Bevegemse Vijvers volgt.

Beelden van een eerder multidisciplinaire oefening, vorig jaar in Velzeke

“Bedoeling is om de reactie van onze diensten te evalueren en bij te sturen waar nodig, zodat we zo goed mogelijk voorbereid zijn indien er zich ooit een echte ramp zou voordoen.” verduidelijkt burgemeester Jenne De Potter. “Stel, er gaat een fuif door in de fuifzaal van de Bevegemse Vijvers en plots speelt er zich een ramp af waardoor de fuifzaal moet ge ëvacueerd worden. Dat is het scenario waarmee de veiligheidsdiensten aan de slag gaan tijdens een realistisch noodoefening op 18 september.”

Om de simulatie zo realistisch mogelijk te maken werd beroep gedaan op de laatstejaars leerlingen en leerkrachten van de 6 middelbare scholen in Zottegem. De stad organiseert voor hen een namiddagfuif, waarna deze op een gegeven moment zal onderbroken worden door een fictieve ramp en de hulpdiensten in actie schieten.

“Zo’n noodoefening is echt cruciaal voor onze hulp- en logistieke diensten om hun kennis op het terrein uit te rollen en de noodzakelijke ondersteuning tijdens een ramp uit te testen.” zegt burgemeester Jenne De Potter. “Zowel de operationele uitrol van het rampenplan, de logistieke ondersteuning als de interne en externe communicatie willen we grondig evalueren en eventueel bijsturen waar nodig. Ook de leerlingen kunnen er heel wat van opsteken want deze oefening maakt hen bewust hoe zij best reageren tijdens noodsituaties en wat ze kunnen doen om deze te voorkomen.”

Naast de lokale hulp- en veiligheidsdiensten en de scholieren is er ook een bijzondere rol weggelegd voor de studenten van hogeschool Vives uit Kortrijk. Zij zullen tijdens de oefening de rol van de pers op zich nemen.

“We nemen deze oefening veiligheidsoefeningen zeer ernstig.” geeft burgemeester De Potter nog mee. “Ik hoop dat we nooit een dergelijke oproep binnen krijgen, maar dan zal deze preventieve oefening van onschatbare waarde blijken.”

Om de goede werking te verzekeren zal er tijdens de oefening geen publiek op het oefenterrein toegelaten worden.

X