Onopvallend rolletje blijkt belangrijk kunstwerk

BW06

Geraardsbergen, 05/10/2017 –  Op een mooie dag besloot E.H. Cosyns, toen nog pastoor van Idegem, nu medepastoor in Pollare, de zolder van de pastorij op te ruimen. Tussen het de verfpotten, borstels en ander ‘bricolagemateriaal’ van zijn voorganger vond hij een klein rolletje. (foto’s,  Jacques De Ro)

Het bleek een borduurwerk op linnen te zijn; een schilderijtje niet gemaakt met penseel maar met naald en zijdedraad. Op de achtergrond van het werk waren duidelijk fragmenten te herkennen die overeen kwamen met het ingekleurd stadspanorama dat Sanderus van Geraardsbergen maakte. Net daarom besloot de eerwaarde op aanraden van Hugo Dehenau van Gerardimontium, het werk aan Geraardsbergen te schenken.

BW08

Om wat meer inzicht te krijgen in de betekenis van het werk werd een expert aangeschreven. Dr. Wim Mertens, conservator van het Modemuseum Antwerpen was zo geboeid dat hij aanbood naar Geraardsbergen te komen. En zo stonden woensdag 27 september de burgemeester, schepen Vangeyte, de secretaris, E.H. Cosyns, Hugo Dehenau en Anne De Waele, archiefbeheerder geboeid naar de uitleg van dr. Mertens te luisteren.

Het werk is een antependium. Een antependium is de bekleding aan de voorkant van een altaar of een kansel in de vorm van stof, hout of edelmetaal. Dit liturgisch object werd waarschijnlijk op bestelling vervaardigd in een atelier, dus, geen huisvlijt. Het werkje meet 219 x 20 cm en is zeer goed bewaard gebleven al is de zijdedraad, hier en daar, een beetje vergaan. De kleuren schitteren, de figuren zijn heel duidelijk te onderscheiden. Het werkje moet vervaardigd zijn eind 17e, begin 18e eeuw. Het is (nog) niet duidelijk waar de afgebeelde figuren naar verwijzen maar hieraan wordt gewerkt.

Hoe gaat dit kostbare kleinood bewaard worden? Voorlopig hebben we het in zijdepapier ingepakt. Bij een gespecialiseerde firma zal een zuurvrije opbergkoker besteld worden. –  En zo reed dr. Mertens die avond weer terug naar Antwerpen, voorzien van de mattentaarten waar zijn collega’s naar gevraagd hadden. Hij liet 6 gelukkige mensen achter.  Het is de bedoeling dat de inwoners van Geraardsbergen en ook de toeristen dit juweeltje te zien krijgen naar aanleiding van de viering 950 Jaar Stadskeure in 2018. Tot zolang moeten jullie het doen met de foto’s.

Foto’s, met dank aan  Jacques De Ro